Ferietips

2 minutter lesing

Reis med museumstog i sommerferien - hele familien

Publisert
12/6/2024

Norges syv museumsjernbaner ligger jevnt fordelt over Sør-Norge. Bortsett fra Lommedalsbanen i Bærum vest for Oslo har alle banene i sin vært i ordinær drift på de samme sporene som de trafikkerer i dag.

Setesdalsbanen - landets første museumsbane

Norges sørligste museumsbane er en smalsporet (1067 mm) museumsjernbane som går på en 8 kilometer lang strekning mellom Grovane og Røyknes stasjoner i Vennesla kommune. Grovane ligger ca 22 km nord for Kristiansand. Strekningen betjenes med originale damplokomtiver. Vognene er fra Setesdalsbanen og andre nedlagte banestrekninger i Norge.

Gamle Vossebanen - se Bergen fra togvinduet

Toget kjører hver søndag fra midten av juni til midten av september de 18 kilometerne mellom Garnes (Arna) og Midttun. Turen hver vei tar 50 minutter. Det er en variert tur, først langs Arnavågen, så gjennom vekslende bebyggelse, skogsområder, og tunneler før endestasjonen på Midttun.

Thamshavnbanen - kombiner tog- og gruvetur

Jernbanen frakter passasjerene fra Løkken Verk til Svorkmo stasjon, en tur på nesten 6 km. Turen tar 13 minutter hver vei. Vognene er de samme som ved åpningen av banen i 1908, med unntak av restaurantvognen. På Løkken Verk er det også en museumsgruve, "Gammelgruva", med barnevennlige omvisninger om sommeren.

Rjukanbanen - på UNESCOs verdensarvliste

Fra juni til august kjøres den 16 kilometer lange strekningen mellom Rjukan og Mæl ved Tinnsjøen på lørdager og søndager. Turene er guidet og tar 45 minutter hver vei. Toget består av et diesellokomotiv og vogner fra 1950-tallet. Stasjonsområdet på Mæl er 850 fredet kulturpark med blant annet fergen "Ammonia".

Krøderbanen - mer enn bare tog

Museumsjernbanen kjører mellom Krøderen og Vikersund stasjoner i Buskerud. Hastigheten er 30 km/t og turen tar ca 1 time. Krøderen stasjon er fredet og har utstilling, minitogbane, kiosk og suvenirbutikk. I løpet av sesongen arrangeres westernshow, togran, Barnas dag, og kombinasjonstur tog, båt og eventyr!

Urskog-Hølandsbanen - reis tilbake i tiden

Banen kalles "Tertitten" og ligger ca 40 minutter vest for Oslo, i Lillestrøm kommune i Akershus. Strekningen mellom Sørumsand og Fossum stasjoner er ca 4 kilometer lang og varer ca 15 minutter hver vei. Kullfyrte damplokomotiver gir turen et historisk sus. Det gjør også sitteplassene i de gamle trevognene: velg mellom 3. klasse med trebenker eller 2. klasse med plysj!

Lommedalsbanen - museum på skinner

Banen er den eneste museumsjernbanen som er bygget helt fra grunnen med jernbanemateriell fra anlegg, industri og Forsvaret i Norge. Opplev et lite damplokomotiv, flere dieselokomotiver, gruvevogner og annet materiell på skinnene, og andre gjenstander i museet. Sporlengden er ca 1 km hver vei. Sesong i juni.