Rjukan museumsbane og MF Storegut

Museumsbanen Rjukanbanen er et fredet industrielt kulturminne. Fra juni til august kjøres den 16 kilometer lange strekningen mellom Rjukan og Mæl ved Tinnsjøen flere ganger i uken, med diesellokomotiv og vogner fra 1950-tallet. Turene er guidet og tar 45 minutter hver vei. Det er også guidede omvisninger på Mæl stasjon, og på den vernede fergen D/F Ammonia.

Mæl var et viktig knutepunkt i transportsystemet som brakte den viktige kunstgjødselen fra Hydros anlegg på Rjukan ut i verden, og råvarer og annet gods motsatt vei. Området som Mæl stasjon ligger i strekker seg over 850 meter, og er en fredet kulturpark med et intakt stasjonsmiljø: særpregede bygninger, historiske gods- og passasjervogner, og Tinnsjøfergene M/F Storegut og D/F Ammonia. D/F Ammonia er søsterskip til D/F Hydro, som ble senket på Tinnsjøen i den siste av tungtvannssabotasjene under 2. verdenskrig. På Mæl stasjon er det to utstillinger: "Senkningen av D/F Hydro" og "Jernbaneminner fra Rjukanbanen og Tinnosbanen".

Rjukanbanen åpnet i 1909 etter en anleggsperiode på to år. Den ble etablert for transport av kunstgjødsel og råvarer for industriselskapet Hydro, samt frakt av annet gods og passasjerbefordring. I 1911 ble banen elektrifisert som første normalsporede jernbane i Norge. Godset ble fraktet over Tinnsjøen med ferge mellom Tinnoset og stasjonen på Mæl. Industritransporten på bane mellom Mæl og Rjukan, med sidespor til Vemork, ble nedlagt i 1991. Transportsystemet med ferge og bane er en del av UNESCO-listede Rjukan - Notodden Industriarv.

Arrangementer hos Rjukan museumsbane og MF Storegut

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.