Thamshavnbanen - Orkla Industrimuseum

ORKLA Industrimuseum driver Thamshavnbanen som museumsjernbane og Gammelgruva som museumsgruve, i tillegg til Informasjonssenteret med utstillinger for de to avdelingene. Jernbanen ble bygd for å frakte malm fra gruvene på Løkken Verk, som produserte kobberholdig svovelkis. Banen var også beregnet på passasjertransport, som fortsatte frem til 1963 da bussene tok over. I 1974 ble produksjonen i gruvene på Løkken Verk lagt om, og dermed sluttet også kistogene å gå.

Thamshavnbanen ble senere revitalisert som museumsjernbane. Toget kjører mellom mellom Løkken Verk og Bårdshaug stasjoner, en tur på ca 55 minutter hver vei. Vognene er de samme som ved åpningen av banen i 1908, med unntak av restaurantvognen. De trekkes av lokomotiv nr 5 fra 1950 eller lok 2 fra 1908. Restaurantvognen er bygd på eget verksted i 1995, og brukes som kioskvogn med enkel servering og litt suvenirer i vareutvalget.

Thamshavnbanen var Norges første elektriske jernbane og er i dag verdens eldste jernbane drevet på vekselstrøm. Turen starter på Løkken Verk, hvor også museumsgruven og utstillingssenteret ligger.

Arrangementer hos Thamshavnbanen - Orkla Industrimuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.