Akershus festning

Akershus Festning er en sikker vinner, enten man søker historie, kultur eller naturlige omgivelser. Den har vært et symbol for Norge i 700 år, og har status som nasjonalsymbol. Festningen er et populært rekreasjonsområde, og en fin, og samtidig engasjerende, måte å få et overblikk over anlegget på er å gå "Festningsløypa". De mindre barna vil kanskje være mest opptatt av Barnas Squlptursti, 10 skulpturer laget av barn, noen av dem til å klatre og leke på, andre til å se på.

Se Arrangementer nederst (familiearrangementer), eller alle arrangementer på Akershus festning.

Informasjon om festningsløypa og squlpturstien fås i Akershus festnings besøkssenter ved Karpedammen, på indre festning. I besøkssenteret kan man se utstillingene "Fangene på Akershus - fra middelalderen til 1950" og "1716 - Beleiringen", og få svar på de fleste spørsmål om anlegget, og hva som skjer når og hvor. Besøkssenteret tilbyr to drop-in omvisninger, "Akershus festning - midt i Oslo - sentralt i Norgeshistorien", og "Fra middelalderens mørkestue til enecelle og Landsfengsel". Fengselsomvisningen kan være litt "skummel", så den egner seg nok best for litt eldre barn.

Når nysgjerrigheten for festningen er mettet utendørs er det på tide å trekke inn i Akershus slott. Slottet er restene av den opprinnelige middelalderborgen, med aner tilbake til 1300-tallet. Slottet inneholder alt det et slott bør ha: rom fra herskernes residens, dystre fangehull, smale ganger og storslåtte haller. At fordums prakt fortsatt eksisterer understrekes av at slottet er Regjeringens fremste representasjonslokale, og i tillegg huser Det kongelige mausoleum. Til slottet hører Akershus slottskirke, som ligger øverst på festningen.

Foruten slottet og slottskirken ligger Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum på festningsområdet. Det er også en installasjon med lyskunst mot hjemmefrontmuseets sørvegg. Hele festningsanlegget er fredet.

Arrangementer hos Akershus festning

16:00
02
Dec
2023

Jul på Akershus slott

Opplev Akershus slott pyntet til jul.