Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Folkemuseet er historien om Borgen-Byen-Bygda. Borgen er ruinene av Kong Sverres borg, landets første steinborg, oppført 1182-83. Byen og bygda er ca 80 antikvariske bygninger som viser trøndersk byggeskikk fra by til bygd, og fra fjell til fjære. Stavkirka fra Haltdalen er fra 1170-tallet, men ellers dateres de fleste husene til 1700- og 1800-tallet. I lavsesongen er det helgeaktiviteter for barn hver lørdag og søndag. Museumsbutikk, kafé og vertshus.

Sverresborg er landets tredje største historiske friluftsmuseum, og med store friluftsområder og mange aktiviteter er det en hel dagsutflukt for familien. I sommerperioden er det fast dagsprogram hver dag, med mating av dyrene, gamle tradisjoner, guidete turer, eventyrstund, birkebeinerleir, vandreteater mm, og historisk skoletime lørdag og søndag. Barna kan prøve seg på for eksempel lafting, spikking, brodering og arbeid med ull, og mer middelalderlige aktiviteter sammen med Håkon Sverressønn og Kristin Sverresdatter i Kong Sverre sin middelalderleir.

Se under Arrangementer nederst (familiearrangementer), eller alle arrangementer på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Det er flere innendørs utstillinger i et nyere utstillingsbygg. Hovedutstillingen, "Livsbilder", fokuserer på hvermannsens hverdag gjennom fire faser i livet, og hvordan det har endret seg fra 1850 og frem til i dag. Barna har sin egen utstilling i utstillingen, "Kaptein K's Verden", et forundringsskip der det er lov å være barn igjen! En annen fast utstilling er replika av viktige verker i en 200 år gammel unik samling på 180 by- og landskapsprospekter som Sverresborg eier, og med tyngdepunktet i produksjonen relatert til Trondheim og Trøndelag.

Frem til september 2023 kan besøkende oppleve den temporære utstillingen "Bevare meg vel", som viser ca 1500 av museets samling på 100000 enkeltgjenstander, noen for første, og kanskje eneste, gang! Det vises mange rariteter, som "smykker av ekte menneskehår, belgisk minirevolver fra utgravninger i brønnen på borgplatået, uåpnede vinflasker fra tyskernes opphold på Sverresborg under krigen, møbelsett av utstoppede elgføtter, tablå fra Petrusjka figurteater, skivetelefon og datamaskiner, julepynt, gateskilt og en brudekjole av fallskjermsilke". I hele 2023 står utstillingen "Bunad i 100! Trønderbunadens historie".

Barnas Sverresborg er en rekke aktiviteter som er tilgjengelige hele året: eventyrsti som passer for barn fra 2 år, lekefjøs med dyr av tre på gården Nesset, som også har levende geiter, griser, høner mm, og lekeplass. Historieløype med aldersbestemte spørsmål, talljakt i friluftsmuseet og bokstavjakt i byavdelingen. Helgeprogram lørdag og søndag, som kan være omvisning, eventyrstund, vandreteater mm.

Åpen barnehage tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl 10.00-15.00 (ikke åpent i sommersesongen) for barn fra 0-6 år. Eventyr- og sangstund, og mat. Gratis tilbud med påmelding i resepsjonen samme dag. Begrenset antall plasser.

Arrangementer hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

10:00
23
Jun
2023

St. Hans på Sverresborg

God stemning og mange aktiviteter. Museet er åpent til kl 19.00. Bålet tennes ca. kl 18.00.