Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Friluftsmuseet er historien om Borgen-Byen-Bygda. Borgen er ruinene av Kong Sverres borg, landets første steinborg, oppført 1182-83. Byen er en samling hus fra sentrum av Trondheim, som i kraft av byggestil og interiør viser tidsbilder og interiører fra fra 1700 tallet og frem til nyere tid. Bygda består av ca 80 antikvariske bygninger, som tun eller enkeltstående bygninger, som viser trøndersk byggeskikk. Museumsbutikk, kafé og vertshus.

Museets hovedutstilling, "Livsbilder", er plassert i et nyere publikumsbygg. Tidsperspektivet er fra 1850 og frem til i dag, og fokus er på hvermannsens hverdag gjennom fire faser i livet. Barna har sin egen utstilling i utstillingen, "Kaptein K's Verden". Egen barneavdeling, "Barnas Sverresborg".

"Bevare meg vel" er en temporær utstilling som vises ut 2022. I utstillingen vises ca 1500 av museets samling på 100000 enkeltgjenstander. Noen for første, og kanskje eneste, gang. Museet nevner selv følgende rariteter: "smykker av ekte menneskehår, belgisk minirevolver fra utgravninger i brønnen på borgplatået, uåpnede vinflasker fra tyskernes opphold på Sverresborg under krigen, møbelsett av utstoppede elgføtter, tablå fra Petrusjka figurteater, skivetelefon og datamaskiner, julepynt, gateskilt og en brudekjole av fallskjermsilke". Ca 5000 gjenstander er til enhver tid tilgjengelig for publikum, i friluftsmuseet, i hovedutstillingen, og i temporære utstillinger.

Eventyrsti som passer for barn fra 2 år, lekefjøs med dyr av tre på gården Nesset, som også har levende geiter, griser, høner mm, og lekeplass. Historieløype med aldersbestemte spørsmål, talljakt i friluftsmuseet og bokstavjakt i byavdelingen. Helgeprogram lørdag og søndag, som kan være omvisning, eventyrstund, vandreteater mm.

I sommerferien er det dagsprogram hver dag, med mating av dyrene, gamle tradisjoner, guidete turer, eventyrstund, birkebeinerleir, vandreteater mm. Store grøntarealer ute som barna kan tumle rundt på, eller hele familien kan ta seg en "slapper" i gresset.

Åpen barnehage tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl 10.00-15.00 (ikke åpent i sommersesongen) for barn fra 0-6 år. Eventyr- og sangstund, og mat. Gratis tilbud med påmelding i resepsjonen samme dag. Begrenset antall plasser.

Arrangementer hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

10:00
28
May
2022

Borgdagene på Sverresborg

Vi feirer igjen middelalderen og kong Sverre sin borg! Dagen blir fylt med spennende aktiviteter for hele familien. Se hjemme- og facebooksiden for program.

10:00
29
May
2022

Borgdagene på Sverresborg

Vi feirer igjen middelalderen og kong Sverre sin borg! Dagen blir fylt med spennende aktiviteter for hele familien. Se hjemme- og facebooksiden for program.

15:00
23
Jun
2022

St. Hans på Sverresborg

God stemning og mange aktiviteter. Bålet tennes ca. kl 17. Påmelding / billett.