Stenneset friluftsmuseum

På friluftsmuseet kan besøkende oppleve ca 25 ulike historiske bygninger fra hele Rana. De gir innblikk i leve- og boforholdene i området fra 1700- til 1900-tallet. Sentralt står historien til Ranas gamle prestegård, og i en av bygningene utstilles gamle og nyere landbruksredskaper. Flott hageanlegg etter engelsk mønster. Fra museumsområdet går det fine turstier opp i Båsmolia og Båsmomarka, passer for barn fra 4 år.

Prestegården på museet utfylte rollen, som navnet tilsier, fra 1786 til 1867. Gården fikk en ny rolle i 1894, da den, sammen med flere andre eiendommer på Båsmo, ble kjøpt av Båsmo Gruver. Gården fungerte deretter som kontor og bosted for gruvens administrasjon. De drev ikke kun gruvedrift, men var også store på landbruk. I 1906-07 ble hagen på gården omgjort til en prakthage av gartnere fra England. Hagen, med historiske blomster og stauder, er fortsatt et vakkert skue. Gruvedriften opphørte i 1949, og i 1954 kjøpte Rana kommune den tidligere prestegården, som i dag er hovedbygningen i friluftsmuseet. Det siste huset kom til friluftsmuseet på midten av 1980-tallet.

Beliggenheten på Stenneset har gitt navn til Stennesdagen, som arrangeres hvert år i midten av juni. Da er det demonstrasjoner og utstilling av ulike tradisjonelle håndverk og husflid rundt omkring på friluftsmuseet, og mange aktiviteter for barna.

Arrangementer hos Stenneset friluftsmuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.