Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Museet består av en kulturhistorisk og en naturhistorisk avdeling. Den kulturhistoriske avdelingen har fokus på 2. verdenskrig og industrihistorien etter krigen, definert av jernverket i Mo i Rana, mote/interiør, og samiske gjenstander. Den naturhistoriske avdelingen har utstillinger om dyreliv og andre naturforhold i Helgelandsregionen. Museet er spesielt tilrettelagt for at barna skal trives og ha noe å gjøre. – mange ting kan du faktisk ta på og prøve! Kafé.

Industrihistorien i Rana preges av jernverket i Mo i Rana (1946-1988), og i utstillingen vises alt fra store maskiner til lyttestasjoner med filmer fra gamle Rana. De store maskinene er populære hos barna. Den økonomiske utviklingen påvirket samfunnet, derfor vises også interiør og klær fra 1960- og 1970-tallet. Det er også en samisk utstilling med fokus på Ildgruben reinbeitedistrikt, som strekker seg fra Saltfjellet i nord og til Hattfjelldal i sør. Det vises også kunstferdige gjenstander av sølv, bein, skinn, tinn mm, og fotografier.

"Rana okkupert" viser bilder, film og gjenstander fra Rana i krigsårene. Sovjetiske og andre fanger fra Dunderland krigsfangeleir var med til å bygge jernbanestrekningen fra Mo i Rana til Dunderland. I utstillingen vises bilder, film og gjenstander fra denne mørke tiden av historien. Trykk her for å gå en virtuell tur gjennom krigsutstillingen.

Utstillingen "Arktisk dyreliv" om dyrelivet i Nordland viser hele spekteret fra små organismer til et stort hvalskjelett. Det er mange dyr i full størrelse som fasinerer barna. I utstillingen kan man også oppleve en av landets største sommerfugl-samlinger, med alle de 720 ulike artene som finnes i Nordland.

Det anbefales også et besøk i Dunderland krigsfangeleir som ligger langs E6 nordøst for Mo i Rana. På stedet er det informasjon om leiren, hvordan den var oppbygd, hva fangene jobbet med, og hvordan hverdagen så ut. Strukturer fra veien inn i leiren samt tufter etter bygninger og infrastruktur er godt synlig.

Avdelingen i Rana omfatter 3 forskjellige anlegg: Rana museum, friluftsmuseet Stenneset, og fjellgården Bredek, ved foten av Saltfjellet. Dunderland fangeleir er en krigskirkegård fra 2. verdenskrig som er forbundet med museet. I samme bygning som Rana museum ligger Vitensenter Nordland.

Arrangementer hos Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.