Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Museet består av en kulturhistorisk og en naturhistorisk avdeling. Den kulturhistoriske avdelingen har fokus på 2. verdenskrig og industrihistorien etter krigen, definert av jernverket i Mo i Rana, mote/interiør, og samiske gjenstander. Den naturhistoriske avdelingen har utstillinger om dyreliv og andre naturforhold i Helgelandsregionen.

"Rana okkupert" viser bilder, film og gjenstander fra Rana i krigsårene. Et beslektet minnesmerke er Dunderland krigsfangeleir som ligger langs E6 nordøst for Mo i Rana. På stedet er det informasjon om leiren, hvordan den var oppbygd, hva fangene jobbet med, og hvordan hverdagen så ut. Strukturer fra veien inn i leiren samt tufter etter bygninger og infrastruktur er godt synlig.

Industrihistorien i Rana preges av jernverket i Mo i Rana (1946-1988), og i utstillingen vises alt fra store maskiner til lyttestasjoner med filmer fra gamle Rana. Den økonomiske utviklingen påvirket samfunnet, derfor vises også interiør og klær fra 1960- og 1970-tallet. Det er også en samisk utstilling med kunstferdige gjenstander av sølv, bein, skinn, tinn mm, og fotografier.

Utstillingen om dyrelivet i Nordland viser hele spekteret fra små organismer til et stort hvalskjelett, og har en av landets største sommerfuglsamlinger. Besøkende kan bli kjent med alle de 727 forskjellige artene som finnes i Nordland. I utstillingen "Arktisk dyreliv" er det mange dyr i full størrelse som fasinerer barna.

Det er mange ting som barna kan undersøke, ta på, og teste på museet. Særlig er de store anleggsmaskinene og rovdyrene i utstillingen "Arktisk dyreliv" er populære.

Avdelingen i Rana omfatter 3 forskjellige anlegg: Rana museum, omdøpt til MOment, friluftsmuseet Stenneset, og fjellgården Bredek, ved foten av Saltfjellet. Dunderland fangeleir er en krigskirkegård fra 2. verdenskrig som er forbundet med museet.

Arrangementer hos Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.