Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Museet består av en kulturhistorisk og en naturhistorisk avdeling. Den kulturhistoriske avdelingen har fokus på 2. verdenskrig og industrihistorien etter krigen, definert av jernverket i Mo i Rana, mote/interiør, og samiske gjenstander. Den naturhistoriske avdelingen har utstillinger om dyreliv og andre naturforhold i Helgelandsregionen. Museet er spesielt tilrettelagt for at barna skal trives og ha noe å gjøre. – mange ting kan du faktisk ta på og prøve! Kafé.

Industrihistorien i Rana preges av jernverket i Mo i Rana (1946-1988), og i utstillingen vises alt fra store maskiner til lyttestasjoner med filmer fra gamle Rana. Den økonomiske utviklingen påvirket samfunnet, derfor vises også interiør og klær fra 1960- og 1970-tallet. Det er også en samisk utstilling med  fokus på Ildgruben reinbeitedistrikt, som strekker seg fra Saltfjellet i nord og til Hattfjelldal i sør. Det vises også kunstferdige gjenstander av sølv, bein, skinn, tinn mm, og fotografier.

"Rana okkupert" viser bilder, film og gjenstander fra Rana i krigsårene. Sovjetiske og andre fanger fra Dunderland krigsfangeleir var med til å bygge jernbanestrekningen fra Mo i Rana til Dunderland. I utstillingen vises bilder, film og gjenstander fra denne mørke tiden av historien.

Utstillingen om dyrelivet i Nordland viser hele spekteret fra små organismer til et stort hvalskjelett, og har en av landets største sommerfuglsamlinger. Besøkende kan bli kjent med alle de 727 forskjellige sommerfuglartene som finnes i Nordland. I utstillingen "Arktisk dyreliv" er det mange dyr i full størrelse som fasinerer barna.

Det er mange ting i museet som barna kan undersøke, ta på, og prøve. Særlig er de store anleggsmaskinene og rovdyrene i utstillingen "Arktisk dyreliv" populære.

Det anbefales også et besøk i Dunderland krigsfangeleir som ligger langs E6 nordøst for Mo i Rana. På stedet er det informasjon om leiren, hvordan den var oppbygd, hva fangene jobbet med, og hvordan hverdagen så ut. Strukturer fra veien inn i leiren samt tufter etter bygninger og infrastruktur er godt synlig.

Avdelingen i Rana omfatter 3 forskjellige anlegg: Rana museum, omdøpt til MOment, friluftsmuseet Stenneset, og fjellgården Bredek, ved foten av Saltfjellet. Dunderland fangeleir er en krigskirkegård fra 2. verdenskrig som er forbundet med museet.

Arrangementer hos Helgeland museum avd Rana / Rana museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.