Oslo Rådhus

Oslo Rådhus er en populær turistattraksjon, og burde ikke være mindre populær blant innbyggere i Oslo og resten av landet. Den rike utsmykningen, full av symboler og historie, så vel ut- som innvendig, er fasinerende for alle aldre.

Oslo Rådhus sett fra AkerBrygge, en massiv råd mursteinsbygning med to høye, parallelle tårn og en stor plass foran

Alexander Ottesen, CC-BY-SA 2.0

Oslo Rådhus sett fra Fridtjof Nansens plass med vannfallsanlegget og trappene opp til inngangen til bygningen

Claudia Regina, CC-BY-SA 2.0

Oslo Rådhus sett fra AkerBrygge, en massiv råd mursteinsbygning med to høye, parallelle tårn og en stor plass foran

Alexander Ottesen, CC-BY-SA 2.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Rådhuset i Oslo er en populær turistattraksjon, og burde ikke være mindre populær blant innbyggere i Oslo og resten av landet. Den rike utsmykningen, full av symboler og historie, så vel ut- som innvendig, er fasinerende for alle aldre. Det er også en fin anledning for foreldre å forklare barna om rådhusets funksjon. Ikke bare rådhuset i Oslo, men rådhus over hele landet.

Oslo Rådhus var lenge underveis, arkitektkonkonkurransen ble avgjort i 1918, noen versjoner senere ble grunnsteinen nedlagt i 1931, delvis tatt i bruk før krigsutbruddet i 1940, og først endelig ferdigstilt i 1947. Den offisielle innvielsen fant sted i 1950, da var også de fleste av utsmykningsarbeidene på plass.

Konkurransen om de forskjellige utsmykningsoppgavene ble utlyst i 1937, og mangfoldet av kunstnere gir seg tydelig uttrykk i utsmykningen ut- som innvendig. Utvendig er det fokus på norrøn mytologi, historie og yrker. Foran fronten står det seks skulpturer som representerer forskjellige håndverkeryrker som var med til å bygge rådhuset.

Innvendig overrumples man nærmest av den veldige Rådhushallen på 31 x 39 meter, og med 21 meter fra gulv til tak. Rundt hallen, på forskjellige plan, er det veggmalerier og utsmykninger med masse handling, og med mye symbolikk i seg. Det marmorkledde gulvet og de massive veggene gjør inntrykk.

Det er en rekke andre rom og mindre saler i Oslo Rådhus, men adgangen er begrenset for besøkende på egen hånd. Om sommeren er det daglige omvisninger som åpner større deler av rådhuset. Klokkespillet på toppen av rådhuset har 49 klokker. De spiller hver hele time fra 07:00 til midnatt.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Alle dager 09:00-16:00

Alle besøkende må passere gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn i Rådhuset. I perioder med mye aktivitet kan det oppstå kø, og noe ventetid må beregnes.

Stengt 6/2, 4-5/5, 11-12/5, 17-19/5, 25-26/5, 1/10

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Oslo Rådhus

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Oslo