Munkholmen - en perle i Trondheimsfjorden

Munkholmen ligger midt i Trondheimsfjorden, ca 2 kilometer fra Trondheim, og er et populært friluftsområde om sommeren. Det går rutebåt hver time til og fra øya. Den kan by på en overbygd borggård, og et antall nyere bygg fra tiden som festning, som blant annet inneholder kafé og galleri. Man kan også ta med mat og slå seg ned på øyas mange grønne områder, eller finne en plass på den populære badeplassen utenfor murene. Et fint utfluktsmål for hele familien!

Øya har en lang historie, det hevdes at den var rettersted rundt år 1000, deretter ble det anlagt kloster, som holdt stand til reformasjonen i 1537, da erkebiskopen ble tvunget i landflyktighet. Det er herfra navnet Munkholmen stammer. Etter 150 års forfall ble det anlagt en kombinert festning og statsfengsel på øya. Festningen ble i 1825 omgjort til et sjøfort for å være bedre tilpasset moderne krigsstrategier. Øya fikk den formen den har i dag, enkelte steder med 8-10 meter tykke murer.

Fengselet opphørte i 1850, og ikke lenge etter, i 1893, fulgte festningen etter. Den hadde så godt som ikke vært i kamp. Det endret seg i 1940-1945 da tyskerne brukte Munkholmen som forsvarsanlegg med flere luftvernstillinger. En av kanonene, en 105 mm i tårn, ble tilbakeført i 2006. En annen severdighet fra 2. verdenskrig er den ene av to avstandsmålere som ledet tyskernes kanoner, og som er den eneste i Norge og en av de mest komplette i verden.

Det er omvisning hver time hele sommeren, som foregår i den overbygde borggården, festningsbygg og fengsel!

Det går rutebåt fra Ravnkloa i Trondheim en gang i timen til Munkholmen, noen dager hver halve time. Avgangstider til og fra Munkholmen samsvarer med øyas åpningstider. Se rutetider

Arrangementer hos Munkholmen - en perle i Trondheimsfjorden

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.