Vitenfabrikken - Jærmuseet

Vitenfabrikken - Jærmuseet er et kombinert vitensenter og museum. I vitensenteret inviteres publikum til å delta, utforske og oppleve. Planetarium. Museumsdelen forteller Sandnes bys historie, og regionens industrihistorie.

Forsiden på Vitenfabrikken - Jærmuseet i Sandnes, en moderne kube-formet bygning med grønt gittermønster rundt hele bygningen fra 2. etasje

Hallvard Nygård / Vitenfabrikken, CC-BY-SA 3.0

Forsiden på Vitenfabrikken - Jærmuseet i Sandnes, en moderne kube-formet bygning med grønt gittermønster rundt hele bygningen fra 2. etasje

Hallvard Nygård / Vitenfabrikken, CC-BY-SA 3.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Vitenfabrikken er et kombinert vitensenter og museum i sentrum av Sandnes. I vitensenterdelen inviteres publikum til å delta, utforske og oppleve. Blant annet gjennom mange interaktive installasjoner, eksperimenter og aktiviteter. Bygg en stor dominobane eller sett ammen LEGO i alle fasonger.

Det er også et planetarium, som tar besøkende med ut i universet. I museumsdelen fortelles historien om Sandnes by, og regionens industrihistorie. Kafé og vitenbutikk. Det anbefales å sette av 4 timer til besøket. Utenfor museet, i Sandvedparken, ligger Planetstien der man kan vandre i verdensrommet!

Se helgeprogrammet for Vitenfabrikken - Jærmuseet.
Se alt som skjer på Vitenfabrikken - Jærmuseet.

Vitensenteret:
I utstillingen "Abels skissebok" er det mange eksperimenter hvor man kan teste seg selv. Til utstillingen hører Foucalts pendel, en 11 meter høy pendel, som viser hvordan jorden roterer rundt sin egen akse og underutstillingen "100% Energi". Den består av 10 installasjoner, blant annet dominobrikker og kulebane. "Abelloftet" er et magisk roteloft med over 50 matematikk-eksperimenter og installasjoner, som er forståelige, men også overraskende. Beregn god tid!

I utstillingen "Astronomi og romfart" får du vite mye om universet, og reise rundt i solsystemet og løse ulike oppgaver med romskipet DELTA. I LEGO-rommet er det over 100.000 LEGO- og DUPLO-klosser, som er god underholdning for barna. Rommet har også kodebord for programmering.

Idéverkstedet er et gratistilbud for barn og unge 10-20 år, med hovedfokus på 10-13 år. Det er lov å ta med en voksen. Temaet annonseres på facebook. Begrenset antall, billetter utleveres i resepsjonen, forhåndsbestilling er ikke mulig.

Museet:
"Det ska svara seg" er en av to utstillinger i museumsdelen, og handler om Sandnes. Prøv deg som gründer og butikkarbeider, og lær om økonomiske begreper. Ingen virksomhet er startet i Sandnes uten at det " ska svara seg" økonomisk! Det er flere stasjoner med forskjellige temaer i utstillingen, en av hovedstasjonene er en produksjonslinje som går i taket, og som i et område kommer ned slik at en kan studere «produktene». På linja er det totalt 26 vogner som viser leirvare produsert i Sandnes.

Den andre utstillingen i museumsdelen, "Øglænd i 150" er viet sykkelprodusenten Øglænd, en virksomhet som var med og satte Sandnes på Norgeskartet. Utstillingen har mange interaktive installasjoner, og forteller om den lille landhandelen som vokste til et stort konsern med DBS-syklene som et kjent varemerke.

Stor nisseutstilling i desember hvert år. Nissene er travle og holder på med mange forskjellige gjøremål ...

Utenfor inngangen ligger "Lommeparken" med planter som vokser i biokull, kompost og grus. Et par hundre meter fra Vitenfabrikken - Jærmuseet ligger Planetstien i Sandvedparken. Her kan familien gå eller sykle og fornemme avstandene i universet. Stien er en kopi av vårt solsystem, i målestokken 1:1 milliard. Går du èn meter på stien, tilsvarer det 1 million kilometer i verdensrommet. Merkur ligger nærmest sola, 59,9 meter unna.

Vitenfabrikken på Sandnes er en del av det regionale vitensenteret for Rogaland og Agderfylkene. Øvrige enheter i vitensenteret er Vitengarden på Nærbø og det omreisende realfagsprogrammet Jærmuseet-Science Circus.

Barn under 4 år gratis
Barn / ungdom (4-17 år) kr 75
Voksen kr 145
Maksbillett (2 voksne + 3 barn) kr 390

Salg av årskort

Bestilling av plass i Planetariet og andre arrangementer gjøres i resepsjonen ved ankomst, begrenset antall plasser

Billetten gjelder for alle Jærmuseets anlegg og Hå gamle prestegård samme dag

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Tirsdag til fredag: 10:00-15:00 (onsdag til 20:00)

Lørdag og søndag: 11:00-17:00

Sommeråpent 24/6 - 11/8: tirsdag til søndag 11:00-17:00

Endrede åpningstider, og egne aktiviteter, i Rogaland-skolenes vinter- (uke 9) og høstferie (uke 41), og i julen

Stengt mandager (ikke i skolenes høst- og vinterferie), 1/1 - 9/1, Langfredag, 1/5 og 17/5, 2. pinsedag, 24 - 26/12 og 31/12

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Vitenfabrikken - Jærmuseet

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Sandnes