Vitenfabrikken - Jærmuseet

Vitenfabrikken er et kombinert vitensenter og museum. I vitensenterdelen inviteres publikum til å delta, utforske og oppleve. Blant annet gjennom mange interaktive installasjoner, eksperimenter og aktiviteter. Det er også et planetarium, som tar besøkende med ut i universet. I museumsdelen fortelles historien om Sandnes by, og regionens industrihistorie. Planetstien utenfor museet er en vandring i verdensrommet! Det anbefales å sette av 4 timer til besøket. Kafé og vitenbutikk.

Sommerferieaktiviteter uke 28, uke 29 og 30, uke 31 og uke 32.

I utstillingen "Abels skissebok" er det mange ting som skal prøves, og mange eksperimenter hvor man kan teste seg selv. Til utstillingen hører Foucalts pendel, en pendel som er 11 meter høy. Utstillingen "100% Energi" består av 10 installasjoner, og er en utvidelse av "Abels skissebok". Målet med installasjonene er å gi publikum en grunnleggende forståelse av hva energi er. En av hovedattraksjonene i utstillingen er en Tesla-coil, der publikum kan prøve å fange lysbuer/lyn med 500 000 volt! Det er også mange store dominobrikker og kulebaner i museet, som er god underholdning for barna.

Abelloftet er et magisk roteloft med over 50 matematikk-eksperimenter og installasjoner, som er forståelige, men også overraskende. En av hovedattraksjonene er et stort kaleidoskop som en kan gå inn i, eller du kan se inn i fire mindre kaleidoskoper. Det er også tre pendelskrivere, masse speiling med geometriske figurer, matematiske puslerier og andre ting å utforske.

I MakerSpace Vitenfabrikken får barn, unge og voksne trene opp ferdigheter i teknologi-, håndverk- og kunstfag. Man kan velge en meny av gøyale oppskrifter og prosjekter som passer for alle aldre. Det er mange forskjellige verktøyer til disposisjon, som laserkutter, vinylkuttere, 3D-printere, digitale symaskiner mm.

"Det ska svara seg" er en av to utstillinger i museumsdelen, og handler om Sandnes. Prøv deg som gründer og butikkarbeider, og lær om økonomiske begreper. Ingen virksomhet er startet i Sandnes uten at det " ska svara seg" økonomisk! Det er flere stasjoner med forskjellige temaer i utstillingen, en av hovedstasjonene er en produksjonslinje som går i taket, og som i et område kommer ned slik at en kan studere «produktene». På linja er det totalt 26 vogner som viser leirvare produsert i Sandnes.

Den andre utstillingen i museumsdelen, "Øglænd i 150" er viet sykkelprodusenten Øglænd, en virksomhet som var med og satte Sandnes på Norgeskartet. Utstillingen har mange interaktive installasjoner, og forteller om den lille landhandelen som vokste til et stort konsern med DBS-syklene som et kjent varemerke.

På Planetstien i Sandvedparken, et par hundre meter fra Vitenfabrikken, kan du på en gåtur eller sykkeltur fornemme avstandene i universet. Det er en kopi av vårt solsystem, i målestokken 1:1 milliard. Går du èn meter på stien, tilsvarer det 1 million kilometer i verdensrommet. Merkur ligger nærmest sola, 59,9 meter unna.

Vitenfabrikken på Sandnes er en del av det regionale vitensenteret for Rogaland og Agderfylkene. Øvrige enheter i vitensenteret er Vitengarden på Nærbø og det omreisende realfagsprogrammet Jærmuseet-Science Circus.

Arrangementer hos Vitenfabrikken - Jærmuseet

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.