Vitengarden - Jærmuseet

Vitengarden - Jærmuseet er en interaktiv utstilling for å utforske naturvitenskap og historie på nye måter, besøkende skal "Læra ved å gjera". Det er fem faste innendørsutstillinger, og en utendørsutstilling, SNU, som er veldig populær blant barna.

Høygaffel stukket i jorden med nettopp høstede poter liggende på en lang rekke på oppspadd jord

Illustrasjonsbilde

Høygaffel stukket i jorden med nettopp høstede poter liggende på en lang rekke på oppspadd jord

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

På Vitengarden skal besøkende "Læra ved å gjera", for interaktivt å utforske naturvitenskap og historie på nye måter. Hovedfokus er å lære om maten vår, hvor den kommer fra, og hvordan den blir produsert. Det er fem faste innendørsutstillinger, alle med interaktive stasjoner, og en veldig populær - blant barna - utendørsutstilling. Kafé.

Se arrangementer på Vitengarden - Jærmuseet.

Tre av de faste innendørsutstillingene har derfor fokus på Jæren som matfat for hele landet, og teknologien som har ført til det. Den fjerde utstillingen har fokus på Jærhuset, som var karakteristisk for området frem til 1. verdenskrig, mens den femte har fokus på tradisjonelt sauehold. Ytterligere en utstilling, Traktorliv, viser 30 traktorer produsert i perioden 1917 - 1957.

I utendørsutstillingen SNU kan barna bruke kroppen mens de opplever forskjellige energikilder, som sterk vind. De fleste stasjonene er for de litt større barna, men det er også et stort område for de minste, med vannlek, pumper og vannpistol.

Kvia 4H- og museumsgard ligger rett over veien for hovedbygningen på Vitengarden. Her kan besøkende oppleve et gårdsmiljø fra 1950/60-årene. På gården har de husdyr som var vanlige på en jærgård i tiden rett etter 2. verdenskrig: høner, griser, sauer, kyr, gjess og hester. Det er aktiviteter på gården tilpasset årstidene. Om sommeren lager bondekona tradisjonsmat på kjøkkenet, eller i kjelleren, mens andre aktiviteter kan være demonstrasjon av arbeidsmåter, redskaper og maskiner brukt i jordbruket i eldre tid.

Vitengarden på Nærbø er en del av det regionale vitensenteret for Rogaland og Agderfylkene. De øvrige enhetene er Vitenfabrikken i Sandnes, og det omreisende realfagsprogrammet Jærmuseet-Science Circus.

Barn under 4 år gratis
Barn (4-17 år) kr 75
Voksen (fra 18 år) kr 145,
Familie (2 voksne + 3 barn) kr 390

Salg av årskort

Billetten kan benyttes på alle Jærmuseets anlegg og Hå Gamle Prestegard samme dag

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Mandag til fredag: 10:00-15:00

Søndag: 12:00-17:00

Sommeråpent 17/6 - 18/8:
Mandag til fredag: 10:00-16:00

Søndag: 12:00-17:00

Stengt lørdager, 1/1, Langfredag og Påskeaften, 1/5, 17/5, pinseaften, 23 - 26/12 og 31/12

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Vitengarden - Jærmuseet

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.