Vitengarden - Jærmuseet

På Vitengarden skal besøkende "Læra ved å gjera", for interaktivt å utforske naturvitenskap og historie på nye måter. Hovedfokus er å lære om maten vår, hvor den kommer fra, og hvordan den blir produsert. Det er fem faste innendørsutstillinger, alle med interaktive stasjoner, og en veldig populær - blant barna - utendørsutstilling. Kafé.

Se arrangementer på Vitengarden - Jærmuseet.

Tre av de faste innendørsutstillingene har derfor fokus på Jæren som matfat for hele landet, og teknologien som har ført til det. Den fjerde utstillingen har fokus på Jærhuset, som var karakteristisk for området frem til 1. verdenskrig, mens den femte har fokus på tradisjonelt sauehold. Ytterligere en utstilling, Traktorliv, viser 30 traktorer produsert i perioden 1917 - 1957.

I utendørsutstillingen SNU kan barna bruke kroppen mens de opplever forskjellige energikilder, som sterk vind. De fleste stasjonene er for de litt større barna, men det er også et stort område for de minste, med vannlek, pumper og vannpistol.

Kvia 4H- og museumsgard ligger rett over veien for hovedbygningen på Vitengarden. Her kan besøkende oppleve et gårdsmiljø fra 1950/60-årene. På gården har de husdyr som var vanlige på en jærgård i tiden rett etter 2. verdenskrig: høner, griser, sauer, kyr, gjess og hester. Det er aktiviteter på gården tilpasset årstidene. Om sommeren lager bondekona tradisjonsmat på kjøkkenet, eller i kjelleren, mens andre aktiviteter kan være demonstrasjon av arbeidsmåter, redskaper og maskiner brukt i jordbruket i eldre tid.

Vitengarden på Nærbø er en del av det regionale vitensenteret for Rogaland og Agderfylkene. De øvrige enhetene er Vitenfabrikken i Sandnes, og det omreisende realfagsprogrammet Jærmuseet-Science Circus.

Arrangementer hos Vitengarden - Jærmuseet

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.