Flørlitrappen 4444

Flørlitrappen går langs rørgaten til det gamle kraftverket og har 4444 trinn. Lengden er 1470 meter og stigningen 740 meter. Trappen har blitt en turistattraksjon, og det er bygget inn pauseplasser flere steder. En noe krevende tur, som også passer for barn, er å gå trappene til toppen og derfra følge rallarstien ned til fjorden igjen.

Naturbilde tatt fra fjellet over landskapet ved Kjerag i Lysefjorden

Illustrasjonsbilde

Naturbilde tatt fra fjellet over landskapet ved Kjerag i Lysefjorden

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Flørlitrappen ble etablert i forbindelse med byggingen av Flørli kraftstasjon i 1920-årene. Trappen går langs rørgaten og har 4444 trinn. Lengden er 1470 meter og stigningen 740 meter. Hvis den ikke er verdens lengste trapp, så i hvert fall en av de lengste. Trappen har blitt en turistattraksjon, og det er bygget inn pauseplasser flere steder. Krafthallen i jugendstil nede ved fjorden brukes som kafé og galleri og er også verdt et besøk med sine 12 meter til taket. I dag er et nytt kraftverk bygget inn i fjellet med vanntilførsel gjennom fjellet.

Anleggsarbeidet var manuelt og tungt. Rallarer bar utstyret på ryggen fra fjorden til Ternevatnet 740 meter over havet, der det ble bygget en demning. Vannet gikk fra demningen gjennom rørgaten langs trappen og ned til kraftverket. Veien rallarene gikk heter i dag Rallarstien. Etter hvert ble det problemer med å sikre nok vann og en ny demning og en overføringstunnel ble bygget ved Stora Flørvatnet. Noe materiell ble båret opp til Ternevatnet og fraktet med hest videre, men det meste ble fløyet inn med sjøfly. Fra Stora Flørvatnet går det grusvei ned mot Flørli.

En noe krevende tur, som også passer for barn, er å gå trappene til toppen og derfra følge rallarstien ned til fjorden igjen. Stien er godt merket. Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden. Det er ingen veiforbindelse, men man kommer dit med rutebåten fra Stavanger til Lysebotn.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Stengt om vinteren på grunn av skredfare, snøen smelter normalt i mai-juni

Trappetrinnene er smale og kan være glatte, all ferdsel på eget ansvar. Turene, enten de er lange eller korte, er krevende. Turen til toppen tar 1,5 - 2 timer

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Flørlitrappen 4444

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Sandnes