St. Pauls gruve

St. Pauls gruve så dagens lys i 1628 og lukket og slukket først i 1820. Gruven er tilrettelagt for publikum. Det kan være fuktig, kaldt og vått, så godt fottøy og et varmt plagg anbefales. En kort kjøretur unna ligger to andre severdigheter og naturopplevelser, Carsten Ankers lysthus og Feiring jernverk.

Inngangen til St. Pauls hule ved feiring, toppen av inngangen er rett under bakkenivå med trær og vekster

Øyvind Holmstad, CC-BY-SA-4.0

Nærbilde av den oransjerøde jernmalmen i taket i St. Pauls gruve

Øyvind Holmstad, CC-BY-SA-4.0

En barnehånd som holde ri en magnetstav med en liten jernholdig stein på fra St. Pauls gruve

Øyvind Holmstad, CC-BY-SA-4.0

Inngangen til St. Pauls hule ved feiring, toppen av inngangen er rett under bakkenivå med trær og vekster

Øyvind Holmstad, CC-BY-SA-4.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Gruva så dagens lys i 1628 og lukket og slukket først i 1820. Herfra kom jernmalmen til Carsten Ankers jernverk i Feiring, ikke langt unna, og på Eidsvoll. Gruven er tilrettelagt for publikum. Det kan være fuktig og vått, så ta med vanntett fottøy, et plagg til å holde varmen, og gjerne en lommelykt.

Hvert år arrangeres en jernverkshelg med friluftsskuespill og omvisninger i ruinene til Feiring jernverk, og gruvevandringer med historier om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Det arrangeres også andre omvisninger i gruva i løpet av året i regi av Feiring jernverks venner.

Se programmet for jernverkshelga i august.

Det er tre severdigheter i området som alle har tilknytning til hverandre og som kan utforskes samme dag: Restene etter Feiring jernverk med den intakte masovnen, St. Pauls gruve, og Carsten Ankers lysthus.

Fra nettsiden til Eidsvoll museum:
Feiring jernverk – alternativ 1: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 15 minutters gange på grusveg til Feiring jernverk.

Feiring jernverk – alternativ 2: Kjør FV 33 til Feiring sentrum. Følg skilting mot Feiring jernverk. Kjerkelinna – Bamrudvegen – Dalbekkvegen. Ca 9 km grusveg. Etter parkering ved Atthaldsdammen er det ca 20 minutters gange på skogssti inn til jernverket.

Gruvevandring i St. Pauls gruve: NB! Gruva ligger ikke i selve jernverket. Kjør FV 33 til Stubberuddalen. Følg skilting til St. Pauls gruve opp Stubberudvegen (ikke til Feiring jernverk). Ca. 5,5 km på grusveg. Bommen i Dalen er åpen. Etter parkering ved Skomakerbakken er det ca 20 minutters gange på merket sti til St. Pauls gruve. Husk vanntett fottøy, et varmt plagg å ha på inne i gruva, og gjerne også lommelykt.

Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 10 minutters gange på grusveg til Kristenkollen.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Friluftsområde, adgang hele døgnet, hele året

For private omvisninger i gruva eller på jernverket ta kontakt med Feiring jernverks venner

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på St. Pauls gruve

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Eidsvoll