Eidsvollsbygningen

Museet omfatter Eidsvollsbygningen med nordre og søndre paviljong, og parkområdet som omslutter eiendommen. Omvisningene i Eidsvollbygningen varer ca 45 minutter og byr på spennende historie fra 1814, herunder besøk i det som kanskje er Norges mest kjente rom: Rikssalen. Wergelands Hus i parken nord for Eidsvollsbygningen er et moderne publikumssenter som rommer Demokratisenteret for barn og unge, Eidsvollsgalleriet, utstillinger, og Kafé Standpunkt. I søndre paviljong er museumsbutikk, billettsalg og et lite informasjonssenter.

Eidsvollbygningen har mange aktiviteter som er laget spesielt med tanke på barn, foreldre og besteforeldre på tur. "Oppdag museet» er et hefte som barna kan ta med seg rundt i Eidsvollsbygningen. I heftet møter barnet Riksløven og husmusa, som viser fram Eidsvollsbygningen på en litt annen måte enn det som er vanlig. Heftet passer for barn i alderen 4-10 år. Kafé Standpunkt har eget aktivitetsbord der barna kan tegne og lage sin egen button. Det er også et eget lekeområde bak publikumssenteret Wergelands Hus. Bædi & Børdi, en app for mobiltelefoner, guider barna rundt i parken. Alle barnevennlige aktiviteter er merket med den lille riksløven.

I parken er det flere severdigheter: 22. juli monumentet, statue av Carsten Anker, Carsten Ankers grav. Det er også en stor modell av bronse og granitt som viser Eidsvoll Jernverk slik det var tidlig på 1800-tallet. Eidsvollsbygningen var hovedhuset på verket. Parken grenser ned til Andelva, og på "Odden" ved elven er det satt opp benker og bord. "Odden" ligger midt i en populær kultursti, som starter ved Gamle Eidsvoll Verk bru fra 1813. Stien er ca 3 km lang og kommer tilbake til utgangspunktet.

I 1895 ble en stiftelse etablert, med det formål å gjenskaffe inventar og annet løsøre som var typisk for den tiden da Grunnloven ble underskrevet. Noen av møblene og gjenstandene som kan ses i dag er originale slik de fremsto i Carsten Ankers hjem, andre tilhørte Eidsvoll-mennene, mens resten er tidsriktige 1700- og 1800-talls møbler uten tilknytning til Grunnlovens tilblivelse. Portrettsamlingen ble opprettet 17. mai 1849 og viser portretter av de fleste Eidsvoll-mennene, men ikke alle.

Arrangementer hos Eidsvollsbygningen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.