Eidsvollsbygningen

Museet omfatter Eidsvollsbygningen med nordre og søndre paviljong, og parkområdet som omslutter eiendommen. Omvisningene i Eidsvollsbygningen varer ca 45 minutter og byr på spennende historie fra 1814, herunder besøk i det som kanskje er Norges mest kjente rom: Rikssalen. Wergelands Hus i parken nord for Eidsvollsbygningen er et moderne publikumssenter som rommer Demokratisenteret for barn og unge, Eidsvollsgalleriet, utstillinger, og Kafé Standpunkt. I søndre paviljong er museumsbutikk, billettsalg og et lite informasjonssenter.

Se arrangementer i Eidsvollsbygningen.

Eidsvollsbygningen har mange aktiviteter som er laget spesielt med tanke på barn, foreldre og besteforeldre på tur. "Oppdag museet» er et hefte som barna kan ta med seg rundt i Eidsvollsbygningen. I heftet møter barnet Riksløven og husmusa, som viser fram Eidsvollsbygningen på en litt annen måte enn det som er vanlig. Heftet passer for barn i alderen 4-10 år. Kafé Standpunkt har eget aktivitetsbord der barna kan tegne og lage sin egen button. Det er også et eget lekeområde bak publikumssenteret Wergelands Hus. Bædi & Børdi, en app for mobiltelefoner, kan guide barna rundt i parken. Alle barnevennlige aktiviteter er merket med den lille Riksløven.

I parken er det flere severdigheter: 22. juli monumentet, statue av Carsten Anker, Carsten Ankers grav. Det er også en stor modell av bronse og granitt som viser Eidsvoll Jernverk slik det var tidlig på 1800-tallet. Eidsvollsbygningen var hovedhuset på verket. Parken grenser ned til Andelva, og på "Odden" ved elven er det satt opp benker og bord. "Odden" ligger midt i en populær kultursti, som starter ved Gamle Eidsvoll Verk bru fra 1813. Stien er ca 3 km lang og kommer tilbake til utgangspunktet.

I 1895 ble en stiftelse etablert, med det formål å gjenskaffe inventar og annet løsøre som var typisk for den tiden da Grunnloven ble underskrevet. Noen av møblene og gjenstandene som kan ses i dag er originale slik de fremsto i Carsten Ankers hjem, andre tilhørte Eidsvoll-mennene, mens resten er tidsriktige 1700- og 1800-talls møbler uten tilknytning til Grunnlovens tilblivelse. Portrettsamlingen ble opprettet 17. mai 1849 og viser portretter av de fleste Eidsvoll-mennene, men ikke alle.

Arrangementer hos Eidsvollsbygningen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.