Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen huser det som kanskje er Norges mest kjente rom: Rikssalen, der Norges Grunnlov ble vedtatt i 1814. Omvisninger flere ganger om dagen. Stort parkområde som omslutter eiendommen, med nybygget Wergelands Hus. Eget lekeområde i parken, flere aktiviteter laget spesielt med tanke på barna.

 Eidsvollbygningen fotografert forfra, en to etasjers bygning i tillegg til kjeller- og loftsvinduer, med rød grunnmur og røde takstein og lyse, gråmalte paneler

Morten Kristoffer Vebjørnsen, CC-BY-SA-4.0

 Eidsvollbygningen fotografert forfra, en to etasjers bygning i tillegg til kjeller- og loftsvinduer, med rød grunnmur og røde takstein og lyse, gråmalte paneler

Morten Kristoffer Vebjørnsen, CC-BY-SA-4.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Museet omfatter Eidsvollsbygningen med nordre og søndre paviljong, og parkområdet som omslutter eiendommen. Omvisningene i Eidsvollsbygningen varer ca 45 minutter og byr på spennende historie fra 1814, herunder besøk i det som kanskje er Norges mest kjente rom: Rikssalen.

Wergelands Hus i parken nord for Eidsvollsbygningen er et moderne publikumssenter som rommer Demokratisenteret for barn og unge, Eidsvollsgalleriet, utstillinger, og Kafé Standpunkt. I søndre paviljong er museumsbutikk, billettsalg og et lite informasjonssenter.

Se arrangementer i Eidsvollsbygningen.

Kafé Standpunkt har eget aktivitetsbord der barna kan tegne og lage sin egen button. Det er også et eget lekeområde bak publikumssenteret Wergelands Hus. Bædi & Børdi, en app for mobiltelefoner, som kan lastes ned på mobilen, guider barna rundt i parken. Alle barnevennlige aktiviteter er merket med den lille Riksløven.

Sommerprogram for barn i juli med blant annet familietilpassede omvisninger i Eidsvollbygningen og vandreteater for barn. Egne aktiviteter for barn i skolenes vinter- (uke 8), påske- og høstferie (uke 40), og andre helgen i desember.

I parken er det flere severdigheter: 22. juli monumentet, statue av Carsten Anker, Carsten Ankers grav. Det er også en stor modell av bronse og granitt som viser Eidsvoll Jernverk slik det var tidlig på 1800-tallet.

Eidsvollsbygningen var hovedhuset på verket. Parken grenser ned til Andelva, og på "Odden" ved elven er det satt opp benker og bord. "Odden" ligger midt i en populær kultursti, som starter ved Gamle Eidsvoll Verk bru fra 1813. Stien er ca 3 km lang og kommer tilbake til utgangspunktet.

I 1895 ble en stiftelse etablert, med det formål å gjenskaffe inventar og annet løsøre som var typisk for den tiden da Grunnloven ble underskrevet. Noen av møblene og gjenstandene som kan ses i dag er originale slik de fremsto i Carsten Ankers hjem, andre tilhørte Eidsvoll-mennene, mens resten er tidsriktige 1700- og 1800-talls møbler uten tilknytning til Grunnlovens tilblivelse.

Portrettsamlingen ble opprettet 17. mai 1849 og viser portretter av de fleste Eidsvoll-mennene, men er ikke fullstendig..

Barn og ungdom under 18 år gratis
Voksen kr 140

Prisen inkluderer omvisning med guide i Eidsvollsbygningen og adgang til utstillinger i Wergelands Hus

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Tirsdag til fredag: 11:00-15:00

Lørdag og søndag: 11:00-16:00

Sommeråpent 1/5 - 31/8: alle dager 10:00-16:00
Sommerprogram for barn 1/7 - 4/8

Stengt: mandager, 1/1, påsken fra og med Skjærtorsdag til og med 2. påskedag, 24 - 31/12

Uttillingene i Wergelands Hus er stengt til våren 2024 på grunn av ombygning

Man kan kun besøke selve Eidsvollbygningen som deltaker på en guidet omvisning. Det er omvisninger flere ganger om dagen hele året. Billett til omvisning bookes online på Eidsvoll 1814s hjemmeside

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Eidsvollsbygningen

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Eidsvoll