Feiring jernverk

Feiring jernverk har en av Norges best bevarte masovner og et godt bevart jernverksområde. Et besøk på området gir et unikt bilde av hvordan et jernverkssamfunn var bygd opp. Det finnes også murer etter blant annet kølhus, bakerovn, forvalterbolig og kontorbygning. Carsten Ankers lysthus og St. Pauls gruver i nærheten.

Luftfoto av rester etter jernverksbygningene på Feiring jernverk

1881.no / Norkart

Kartutsnitt Feiring jernverk ved Mjøsa, lysegrønt land, lyseblått vann

1881.no / Norkart

Luftfoto av rester etter jernverksbygningene på Feiring jernverk

1881.no / Norkart

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Jernverket har en av Norges best bevarte masovner og et godt bevart jernverksområde. Et besøk på området gir et unikt bilde av hvordan et jernverkssamfunn var bygd opp. Det finnes også murer etter blant annet kølhus, bakerovn, forvalterbolig og kontorbygning. Masovnen ved elva er en av de best bevarte i Norge, og størrelsen på området viser at dette en gang var et betydelig industrisamfunn.

Carsten Ankers velstand, innflytelse og vennskap med prins Cristian Frederik av Danmark, og jernverksaktivitetene på blant annet Feiring og Eidsvoll, var årsaken til at Eidsvoll ble arnested for Norges grunnlov. Feiring jernverk eksisterte kun 1806 - 1818, og i 1822 ble Carsten Anker slått konkurs, men da var han allerede skrevet inn i historien. Hvert år arrangeres en jernverkshelg med friluftsskuespill og omvisninger i ruinene på området til Feiring jernverk , og gruvevandringer med historier om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Se programmet for jernverkshelga i august.

Det er tre severdigheter i området som alle har tilknytning til hverandre og som kan utforskes samme dag: Restene etter Feiring jernverk, St. Pauls gruve, og Carsten Ankers lysthus.

Fra nettsiden til Eidsvoll museum:
Feiring jernverk – alternativ 1: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 15 minutters gange på grusveg til Feiring jernverk.

Feiring jernverk – alternativ 2: Kjør FV 33 til Feiring sentrum. Følg skilting mot Feiring jernverk. Kjerkelinna – Bamrudvegen – Dalbekkvegen. Ca 9 km grusveg. Etter parkering ved Atthaldsdammen er det ca 20 minutters gange på skogssti inn til jernverket.

Gruvevandring i St. Pauls gruve: NB! Gruva ligger ikke i selve jernverket. Kjør FV 33 til Stubberuddalen. Følg skilting til St. Pauls gruve opp Stubberudvegen (ikke til Feiring jernverk). Ca. 5,5 km på grusveg. Bommen i Dalen er åpen. Etter parkering ved Skomakerbakken er det ca 20 minutters gange på merket sti til St. Pauls gruve. Husk vanntett fottøy, et varmt plagg å ha på inne i gruva, og gjerne også lommelykt.

Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 10 minutters gange på grusveg til Kristenkollen.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Friluftsområde, adgang hele døgnet, hele året

For private omvisninger på jernverket eller i gruven ta kontakt med Feiring jernverks venner

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Feiring jernverk

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Eidsvoll