Carsten Ankers lysthus

Carsten Ankers Lysthus er en imponerende frittstående bygning, med en helt særegen arkitektur, og en imponerende utsikt over Mjøsa og Hedmarken. Huset ligger på en kolle, som er et fint turmål for hele familien, uansett sesong.

Luftfoto med skog og et firkantet tak i midten

1881.no / Norkart

Kartutsnitt Feiring ved Mjøsa, lysegrønt land, lyseblått vann

1881.no / Norkart

Luftfoto med skog og et firkantet tak i midten

1881.no / Norkart

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Carsten Ankers Lysthus er en imponerende frittstående bygning, med en helt særegen arkitektur, og en imponerende utsikt over Mjøsa og Hedmarken. Huset er en tro kopi av det opprinnelige lyshuset, bygget på samme tomten på Lysthuskampen 475 meter over havet. Det ble oppført til starten på feiringen av grunnlovsjubileet 8/6 2013.

Nærmere beskrivelse av Lysthuset.

Carsten Anker oppholdt seg i huset når han besøkte Feiring jernverk, og det var mange fornemme gjester og forretningsforbindelser som trådte over dørterskelen. Blant annet prins Christian Fredrik av Danmark som hadde et nært vennskap med Carsten Anker, og som er forklaringen på at Eidsvollbygningen ble valgt som arnested for grunnloven. Bygningen var eid av Carsten Ankler gjennom Eidsvoll jernverk.

I 1822 gikk Carsten Anker konkurs og lysthuset ble demontert og materialer og innbo solgt. Lysthuset er et fint turmål for familier, til alle årstider. Belønningen er en formidabel utsikt, så vel over Mjøsa som i øvrige himmelretninger. Åpent hus og salg av bakevarer og kaffe flere helger vår og høst.

Det er tre severdigheter i området som alle har tilknytning til hverandre og som kan utforskes samme dag: Restene etter Feiring jernverk med den intakte masovnen, St. Pauls gruve, og Carsten Ankers lysthus.

Fra nettsiden til Eidsvoll museum:
Feiring jernverk – alternativ 1: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 15 minutters gange på grusveg til Feiring jernverk.

Feiring jernverk – alternativ 2: Kjør FV 33 til Feiring sentrum. Følg skilting mot Feiring jernverk. Kjerkelinna – Bamrudvegen – Dalbekkvegen. Ca 9 km grusveg. Etter parkering ved Atthaldsdammen er det ca 20 minutters gange på skogssti inn til jernverket.

Gruvevandring i St. Pauls gruve: NB! Gruva ligger ikke i selve jernverket. Kjør FV 33 til Stubberuddalen. Følg skilting til St. Pauls gruve opp Stubberudvegen (ikke til Feiring jernverk). Ca. 5,5 km på grusveg. Bommen i Dalen er åpen. Etter parkering ved Skomakerbakken er det ca 20 minutters gange på merket sti til St. Pauls gruve. Husk vanntett fottøy, et varmt plagg å ha på inne i gruva, og gjerne også lommelykt.

Carsten Ankers lysthus på Kristenkollen: Kjør FV 33 og ta av vegen i Stubberuddalen. Følg skilting mot Feiring jernverk opp Stubberudvegen. Etter parkering ved Eftasmyra er det ca 10 minutters gange på grusveg til Kristenkollen.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

For private omvisninger ta kontakt med Feiring jernverks venner

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Carsten Ankers lysthus

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Eidsvoll