Naturmuseum og Botanisk hage

Museet ligger i et nydelig herregårdsmiljø like ved Gimle gård, omgitt av en døgnåpen botanisk hage. Hovedutstillingen, "Fra istid til nåtid", tar besøkende med fra forrige mellomistid, gjennom siste istid, og frem til i dag. Utstillingen har vektlagt de siste 10 000 årene. Den viser norske dyr i naturtro omgivelser, og mineraler og bergarter som tilhører de ulike periodene. Det har trolig vært over 40 istider avbrutt av mellomistider i løpet av de siste 2,5 millioner årene. Vi lever nå i en mellomistid. I museumsbygningen er det museumsbutikk og kafé.

Se arrangementer i Naturmuseum og Botanisk hage.

I den botaniske hagen kan man oppleve de levende vitenskapelige samlingene til museet. Samlingene brukes til forskning, på samme måte som forskerne studerer geologiske og zoologiske samlinger. Samlingene i hagen er delt inn tematisk: klosterhagen, tusenårshagen, bartrearboretet og de historiske og moderne rosehagene.

I områdene rundt samlingene ligger store gressplener som er perfekt for lek og moro, eller en rolig piknik. I hagen er det også en bergartutstilling - en flott samling med polerte stein fra Agder.

Det er skiftende temautstillinger i museet. I 2023 er utstillingen "Natur og klimaendringer" av Curating Tomorrow, som har spesialisert seg på å kuratere klimautstillinger for museer. Utstillingen gir besøkende innsyn i dagens og fremtidens klimautfordringer. Opplev utstillingen og bli bedre kjent med vår sterkeste allierte i kampen mot klimaendringene - naturen.
 
Museet har flere arrangementer i løpet av året, for både voksne og barn. Det tilbyr også gratis læringsaktiviteter for barnehager, grunnskoleelever og videregående skoler i Agder. Aktivitetene knyttes til rammeplanen og kompetansemål i læreplanen.

Naturmuseum og Botanisk Hage er Sørlandets eneste naturhistoriske museum. Den botaniske hagen er en av seks botaniske hager i Norge.

Arrangementer hos Naturmuseum og Botanisk hage

10:00
16
Aug
2023

Livet i fjæra

Utforsk livet i fjæra sammen men marinbiologen Ida Jøssang. Foregår ved Helleviga naturskoleleir, i nærheten av Helleviga i Friluftsparken i Søgne. Utstyr kan lånes, men ta gjerne med eget. Gratis, men påmelding.

22:00
18
Aug
2023

Botanisk hage: Flaggermustur

Bli bedre kjent med flaggermusen. Se dem jakte, og kanskje også høre skrikene deres? Morsomt for hele familien. Påmelding!