Møvik fort og Kanonmuseet

Verdens nest største kanon under 2. verdenskrig, og eneste gjenværende av sitt slag i verden, finner man på Møvik fort. Under kanonen er det et stort kanonmuseum i en 500 m2 stor bunker. Veldig populær er den gamle ammunisjons-jernbanen, som har daglige avganger i juli. Jernbanen ble brukt til å frakte ammunisjon til kanonene.

Den kamuflasjemalte kanonen veier 337 tonn, og er av samme type som var montert på de tyske slagskipene Bismarck og Tirpitz. I kanonbunkeren vises utstyr som ble benyttet i forbindelse med festningsanlegget. Det er basisutstillingen "Menneskene og Møvik", og skoleprosjektet "Ungdom møter Møvik". Barna kan løse Museumsmysteriet. En mestertyv har nemlig stjålet en verdifull gjenstand på museet, og noen må stoppe ham (eller henne?).

I sommersesongen kjører ammunisjonstoget en strekning på 2 kilometer. En flott - og veldig populær - tur gjennom batteriområdet. Sammen med billetten til Kanonmuseet får besøkende et kart og beskrivelse over alt som er å se på anlegget. Det strekker seg over et stort område og i et flott turterreng.

Det var opprinnelig fire kanoner på festningen. De øvrige tre ble kassert da det norske forsvaret nedla fortet som Kystartilleribase i 1959. I Hirtshals i Danmark stod det fire tilsvarende kanoner. Rekkevidden for hver av kanonene var 55 kilometer. Til sammen kunne de to batteriene dekke Skagerak og Kattegat-området, og sikre leden for tyske fartøyer mellom hjemlandet og Norge.

Arrangementer hos Møvik fort og Kanonmuseet

11:00
04
Jun
2023

Den store Kanondagen på fortet

Kjøring av kanoene og andre aktiviteter. Familiedag. Billetter kan forhåndskjøpes.