Møvik fort og Kanonmuseet

Verdens nest største kanon under 2. verdenskrig, og eneste gjenværende av sitt slag i verden, finner man på Møvik fort. Under kanonen er det et stort kanonmuseum i en 500 m2 stor bunker. Populært på fortet er også ammunisjons-jernbanen, som har daglige avganger i juli. Museumsmysterium for barna.

Den kamuflasjemalte kanonen veier 337 tonn, og er av samme type som var montert på de tyske slagskipene Bismarck og Tirpitz. Utstillingen i kanonbunkeren viser utstyr som ble benyttet i forbindelse med festningsanlegget. Barna kan løse Museumsmysteriet. En mestertyv har nemlig stjålet en verdifull gjenstand på museet, og noen må stoppe ham (eller henne?).

I sommersesongen kjører ammunisjonstoget en strekning på 2 kilometer. En flott - og veldig populær - tur gjennom batteriområdet. Sammen med billetten til Kanonmuseet får besøkende et kart og beskrivelse over alt som er å se på anlegget. Det strekker seg over et stort område og i et flott turterreng.

Det var opprinnelig fire kanoner på festningen. De øvrige tre ble kassert da det norske forsvaret nedla fortet som Kystartilleribase i 1959. I Hirtshals i Danmark stod det fire tilsvarende kanoner. Rekkevidden for hver av kanonene var 55 kilometer. Til sammen kunne de to batteriene dekke Skagerak og Kattegat-området, og sikre leden for tyske fartøyer mellom hjemlandet og Norge.

Arrangementer hos Møvik fort og Kanonmuseet

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.