Jektefartsmuseet og Bodøsjøen Friluftsmuseum

Jektefartsmuseet er et arkitektonisk spennende byggverk i strandkanten kort vei fra Bodø sentrum. Museet er særlig kjent for den historiske jekta "Anna Karoline" på 60 fot, verdens eneste bevarte Nordlandsjekte. Utstillingene forteller historien om jektefartens betydning, strabaser og livet om bord, tørrfiskhandelens historie, makt og avmakt, profitt og risiko. Og ikke minst, menneskene bak. Museet er nytt og moderne og ligger på området til Bodøsjøen friluftsmuseum, et populært utfartsområde, med piknik-plasser, åpne sletter for lek og spill, og god utsikt mot fjell og hav. Det er en kyststi ved museet. Program og omvisninger for barn i sommerperioden. Museumsbutikk og kafé.

Utstillingene fylle to store utstillingshaller, og er inndelt i tre temaområder: det første handler om tørrfiskhandelens bakgrunn og start og foregår på gulvnivå, langs skroget til "Anna Karoline" og de andre båtene. Det andre forteller om handelen mellom Bergen i syd og kjøpmannsstedene i nord, illustrert med mange gjenstander, blant annet mange nordlandsbåter. Her kan barna spille, heise seil på en mytisk jekte som er rigget så det holder, og lempe tønner på Bryggen. Det tredje temaet handler om skipene, mennene om bord, selve reisen mm, og foregår på dekket til "Anna Karoline".

I skolenes sommerferie er det omvisning for barn i utstillingen hver dag. Omvisningen varer i 25 minutter, og ledes av husets jekteskipper. Begrenset antall, påmelding i resepsjonen. En annen daglig omvisning om sommeren er "På Lofotfiske med Jakob", som varer i 40 minutter og er beregnet på familier. Den handler om kokkegutten Jacob og hans forberedelser til lofotfiske. Omvisningen innbefatter også et par av bygningene i Bodøsjøen Friluftsmuseum, som med 14 hus og bygninger fra Salten-området omkranser Jektefartsmuseet. Blant bygningene er nordlandshus, naust, rorbuer, smie, stall og kirkebuer. I naustene ligger store deler av Nordlandsmuseets båtsamling.

Se kommende arrangementer for Jektefartsmuseet og Bodøsjøen Friluftsmuseum: https://kalender.nordlandsmuseet.no/

Arrangementer hos Jektefartsmuseet og Bodøsjøen Friluftsmuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.