Gamle Bergen Museum

Museet er bygget opp om lysthuset Elsesro i Ytre Sandviken, som ble oppført i 1785. De to påfølgende arvingene bygget huset større, oppførte flere nye bygg på eiendommen og anla en stor park. Bergen kommune overtok Elsesro i 1906, og eiendommen ble fredet i 1927. I 1940 årene ble eiendommen museum. Planen var å gjøre Elsesro og tilhørende bygninger og eiendom til sentrum i en komplett "gamleby" bestående av hus som ble flyttet fra andre steder i Bergen til Sandviken. Kafé i Repslagerhuset på Torvet.

Se arrangementer på Gamle Bergen Museum.

"Gamlebyen" skulle være et vitnesbyrd for fremtiden om Bergen slik det en gang hadde sett ut. bevare et bilde av Bergen med gater og miljøer slik byen en gang hadde sett ut. På 1800-tallet var Bergen Europas største trehusby. I dag er det 55 trehus på eiendommen, blant annet urmakerens hus, bakeriet, skipperens hus, kolonial, sjømannens hus, embetsmannens hus, torvsalen/ bedehuset, fjøs og låve, Frydenlund, lysthuset, møllebygningen og skolehuset.

Bymuseet er mer enn bare hus, som museet selv skriver på hjemmesiden: "I Gamle Bergen kan hele familien oppleve livet i «gamle dager». Her kan man rusle og kikke i husene, mate fugler, klatre i trærne og ikke minst besøke familien Regens anno 1826. Her spilles det korte teaterstykker, og innimellom det hele kan barna være med på leker og moro. Skillingsboller, is og brus selges i museumskiosken." Hver dag i skolenes sommerferie er det program, og hver uke en ny aktivitet. Se museets sommerprogram og aktiviteter her.

Parkanlegget så nok mer prangende ut den gangen landskapet var mer åpent, men er fortsatt stort og severdig. Elsesros badeplass lå der hvor Sandviken sjøbad ligger i dag. Det ble etablert som kommunalt bad i 1918.

En ekstra opplevelse om sommeren er å reise med "Beffen" til og fra museet i sommerperioden. Fergen markedsfører seg som "verdens minste cruise". Ombord stigning i Vågen i Bergen, på veien til Gamle Bergen museum stopper hun ved Akvariet og Norges Fiskerimuseum / Kystkultursenteret Storeblå. Turen til museet tar ca 40 minutter, rundreise 1 time og 25 minutter

Arrangementer hos Gamle Bergen Museum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.