Gamle Bergen Museum

Gamle Bergen Museum formidler noe av stemningen fra fortiden med hus fra 1700-, 1800- og 1900-tallet. Bergen var Europas største by på 1800-tallet. Sentralt i museet ligger herregården Elsesro, med mange bruksbygninger og en park. Aktivitetsprogram hver dag i skolenes sommerferie.

Inngangen til Gamle Bergen Museum, en hvitmalt inngangsportal i stein med svart tak

999Vic999, CC-BY-SA-4.0

En bratt gate ned mot havnen i Gamle Bergen Museum, med fleretasjers husrekke på den ene siden

Pudelek, CC-BY-SA-4.0

Flere store hus i Gamle Bergen Museum

Sveter, CC-BY-SA-3.0

Inngangen til Gamle Bergen Museum, en hvitmalt inngangsportal i stein med svart tak

999Vic999, CC-BY-SA-4.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Museet er bygget opp om lysthuset Elsesro i Ytre Sandviken, som ble oppført i 1785. De to påfølgende arvingene bygget huset større, oppførte flere nye bygg på eiendommen og anla en stor park. Bergen kommune overtok Elsesro i 1906, og eiendommen ble fredet i 1927. I 1940 årene ble eiendommen museum. Planen var å gjøre Elsesro og tilhørende bygninger og eiendom til sentrum i en komplett "gamleby" bestående av hus som ble flyttet fra andre steder i Bergen til Sandviken. Kafé i Repslagerhuset på Torvet.

Se arrangementer på Gamle Bergen Museum.

"Gamlebyen" skulle være et vitnesbyrd for fremtiden om Bergen slik det en gang hadde sett ut. bevare et bilde av Bergen med gater og miljøer slik byen en gang hadde sett ut. På 1800-tallet var Bergen Europas største trehusby. I dag er det 55 trehus på eiendommen, blant annet urmakerens hus, bakeriet, skipperens hus, kolonial, sjømannens hus, embetsmannens hus, torvsalen/ bedehuset, fjøs og låve, Frydenlund, lysthuset, møllebygningen og skolehuset.

Bymuseet er mer enn bare hus, som museet selv skriver på hjemmesiden: "I Gamle Bergen kan hele familien oppleve livet i «gamle dager». Her kan man rusle og kikke i husene, mate fugler, klatre i trærne og ikke minst besøke familien Regens anno 1826. Her spilles det korte teaterstykker, og innimellom det hele kan barna være med på leker og moro. Skillingsboller, is og brus selges i museumskiosken." Hver dag i skolenes sommerferie er det program, og hver uke en ny aktivitet. Se museets sommerprogram og aktiviteter her.

Parkanlegget så nok mer prangende ut den gangen landskapet var mer åpent, men er fortsatt stort og severdig. Elsesros badeplass lå der hvor Sandviken sjøbad ligger i dag. Det ble etablert som kommunalt bad i 1918.

En ekstra opplevelse om sommeren er å reise med "Beffen" til og fra museet i sommerperioden. Fergen markedsfører seg som "verdens minste cruise". Ombord stigning i Vågen i Bergen, på veien til Gamle Bergen museum stopper hun ved Akvariet og Norges Fiskerimuseum / Kystkultursenteret Storeblå. Turen til museet tar ca 40 minutter, rundreise 1 time og 25 minutter

Museum: Barn/unge under 18 år gratis, voksen kr 140
Barn under 14 år må være i følge med en voksen

Ferge: barn kr 45, voksen kr 85. Salg av "Hopp på og av" billett og klippekort

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

24/5 - 16/6: onsdag til søndag kl 10.00-15.00
17/6 - 20/8: alle dager kl 10.00-16.00
21/8 - 10/9: onsdag til søndag kl 10.00-15.00

Fergen "Beffen": 1/6 - 31/8, avgang fra Vågen hver hele time i perioden kl 11.00-16.00

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Gamle Bergen Museum

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Bergen