Fetsund lenser

Fetsund lenser er et et tømmerfløtingsmuseum som strekker seg ca 2,3 kilometer langs elven, med flere museums- og naturopplevelser spredt rundt på området. Her ligger også Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren, som skuer ut over Nord-Europas største innlandsdelta.

 Nasjonalt kulturminne - fløtingsmuseum og våtmarkssenter i Fetsund

Bilde: Fetsund lenser / MiA

 Opplevelser for barna på Fetsundlenser

Bilde: Fetsund lenser / MiA

Fire rødmalte flytende brakker langs flytegangene på Fetsund Lenser

Bilde: Lightblight, CC-BY-SA-4.0

 Nasjonalt kulturminne - fløtingsmuseum og våtmarkssenter i Fetsund

Bilde: Fetsund lenser / MiA

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Fetsund lenser er et nasjonalt kulturminne - et tømmerfløtings-museum ved Glommas utløp i Øyeren. På land strekker området seg over ca 2,3 kilometer langs elven, med flere museums- og naturopplevelser underveis. Lekepark for barn og egen fiskebrygge. På elven ligger det flåteganger, nesten som et flytende fortau – så her kan du "gå på vannet". I Bryggekafeen serveres enkle og gjennomførte retter basert på lokale råvarer som smaker godt. Nystekt vaffel og lokalprodusert is.

Se hva som skjer på Fetsund lenser og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren.

Fløtingsmuseets hovedutstilling i Trådbua ligger helt nede ved elven, og utstillingen forteller om tømmerets vei fra skogen til fabrikkene og sagene, og om menneskene som arbeidet med å få det fram. Mange av slepe- og varpebåtene ligger ved brygga, og her kan du også gå til de flytende hvilebrakkene, som i sommersesongen ligger fortøyd på en lang rekke langs flåtegangene. Det er utstillinger i flere av brakkene, blant annet av redskaper, og interiør som var i brakkene den gang de var i bruk.

Ved Viubanen, ca midt på området, ligger museumsbutikken "Endeli'" med suvenirer og spennende produkter for både store og små. Der får du informasjon om alt man kan gjøre på Fetsund lenser: utstillinger, kafeer, aktiviteter og omvisninger. Ved Viubanen ligger også smien, det gamle og nye verkstedet, den restaurerte dampslepebåten DS Gahn, nå under tak. Mange av slepe- og varpebåtene som ligger ved brygga og andre steder på anlegget ble bygget på Fetsund lenser. De er fortsatt i drift i forbindelse med vedlikehold av lenseanlegget.

Fra Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren, som ligger helt syd på området, er det flott utsikt mot deltaområdet Nordre Øyeren naturreservat, Nord-Europas største innlandsdelta. Også kalt Norges Amazonas. Besøkssenteret har utstillinger og informasjon om naturen i nærområdet tilrettelagt for barn. Området er veldig familievennlig og det er mye å gjøre og oppleve for alle aldre.

Lenger opp i elven ligger Bingen Lenser, med rester av 51 lensekar av forskjellige størrelse som er pålet fast i bunnen, fortsatt godt synlige. Lensekarene stoppet de enorme mengdene med tømmer som kom nedover i mai og juni. Det ble sluppet porsjonsvis videre så fløterkollegaene ved Fetsund Lenser fikk tid til å sortere det. Gang- og sykkelstien langs Glomma går gjennom begge anleggene.

Fløtingsmuseet og Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren:
Barn under 6 år gratis
barn (6-17 år) kr 50
Voksen kr 100
Familie kr 250 (2 voksne + barn)

Salg av årskort

Besøk på uteområdet og kafé er gratis

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Fløtingsmuseet, museumsbutikk og kafé:
1/5 - 31/5: lørdag og søndag 11:00-16:00

1/6 - 31/8: alle dager 11:00-16.00

1/9 - 8/9: lørdag og søndag 11.00-16:00

Sesongåpning 1/5 11:00-16:00

Uteområdet er åpent hele døgnet hele året

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer Fetsund lenser

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Lillestrøm