Universitetsmuseet i Bergen

Museet har omfattende natur- og kulturhistoriske samlinger som er åpne for publikum. Naturhistorisk museum ble nyåpnet høsten 2019 med helt nye utstillinger og moderne formidlingsteknologi. For første gang er alle norske pattedyr utstilt, sammen med hundrevis av fugler og insekter, og den berømte hvalsalen er blitt enda flottere. Populært blant barna!

Se Arrangementer nederst (familiearrangementer), eller alle arrangementer på Universitetsmuseet i Bergen.

Naturhistorisk museum:
Foruten dyr, fugler, insekter, og hvalsalen, byr museet på flere spennende temautstillinger. I utstillingen "En fjellkjedes vekst og fall" rekonstrueres jordens skapelseshistorie; "Det ukjente landet" tar oss med ned til dyphavet, et mørkt rom med et stort akvarium som gir følelsen av å befinne seg på flere tusen meters dyp; i "Krystaller" får publikum møte noen av naturens fremste skjønnheter. Det er også laget nye utstillinger som gir en innføring i evolusjon, biologisk mangfold og vind, havstrømmer og temperatur rundt omkring på hele kloden. I tillegg til de faste utstillingene er det tidvis temporære utstillinger.

Den temporære utstillingen "Tidlig menneskelig adferd" viser menneskets historie på ny måte. I utstillingen følger publikum et forsker team fra utgravning til kunnskapsproduksjon. Teamet besøker flere arkeologiske steder, blant annet Blombos-hulen i Sør-Afrika. Få innsikt i hvordan arkeologi, psykologi og klimatologi kombineres for å skape ny forståelse. Funnene granskes i detalj, lag for lag, sted for sted, på en måte som aldri før er blitt gjort. Oppsto menneskelig adferd lenge før vi har trodd? I Afrika og ikke Europa? Besøk utstillingen og få (noen) svar. Fasinerende viten, også for barn fra skolealder.

Kulturhistorisk museum (kulturskatter som var utstilt i museet frem til det ble stengt i mai 2022. Forventet åpning i første halvdel av 2030-årene!):
De arkeologiske samlingene (steinalder, bronsealder, eldre og yngre jernalder, middelalder) bygger på funn fra museets distrikt, som er Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre. De etnografiske samlingene har gjenstander og fotografier fra store deler av verden (Stillehavet, Afrika, Amerika, Asia, Egypt, Madagaskar og Midtøsten). De kunst- og kulturhistoriske samlingene viser eksempler på norsk kultur og folkekunst, blant annet en stor bunadsutstilling, og gjenstander fra det norske bondesamfunnet, mynter og medaljer, kirkekunst og teatereffekter. Kulturhistorisk museums samlinger innen arkeologi og etnografi er blant de største i Norge.

Muséhagen, som omkranser det Naturhistoriske museet, er en grønn lunge fra slutten av 1800-tallet. Hagen har rike plantesamlinger, en blanding av opprinnelig viltvoksende planter og kulturplanter. Hagen var frem til 1996 museets botaniske hage. Den nye botaniske hagen, Bergen botaniske hage, ligger på Milde, ved siden av Arboretet.

Arrangementer hos Universitetsmuseet i Bergen

18:00
11
Oct
2023

Natt på museet - Høstferie

Opplev museets utstillinger i mørke. Husk lommelykt! Foreldre bes selv vurdere om arrangementet egner seg for sine barn.