Krossobanen og Solspeilet

Taubanen Krossobanen er en opplevelse i seg selv, og utsikten på toppen er formidabel. Krosso, som er nedre stasjon, ligger 403 m o h, mens øvre stasjon, Gvepseborg, ligger 886 m o h. Turen tar ca 5 minutter.  Banen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som fremdeles er i regulær trafikk. Den ble bygget i 1928 og finansiert av Norsk Hydro, som dermed oppfylte Rjukanbeboernes ønske om vintersol.

"Solstien" på toppen begynner med en 800 meter lang grusvei som ender på en p-plass, derfra er det vakre steintrapper, bygget av sherpaer fra Nepal. Trappene fører opp til et utsiktspunkt med en kanonstilling fra 2. verdenskrig. Det er også et godt utgangspunkt for dem som vil lenger inn på Hardangervidda. Man kan også nøyes med Gvepseborg Cafe og Restaurant, som ligger ca 100 meter fra stasjonen. Man kan også sykle fra toppen ned til byen, sykkelutleie i Rjukan.

Vel nede i Rjukan by er Solspeilet den store attraksjonen. Rjukan ligger i et dypt og smalt øst-vest dalføre, og ingen solstråler når ned i byen fra oktober til mars. 100 år etter at ideen om et solspeil oppsto ble det en realitet i 2013. Det er plassert 450 meter over Rjukan torg, og reflekterer sollyset ned på torget i form av en ellipse på ca 600 m2. Effekten er 80-100% av lysstyrken som blir fanget opp av de datastyrte speilene. Så vel refleksene fra speilene i fjellsiden, som ellipsen på torget, er en fasinerende opplevelse for alle aldre.

Andre opplevelser er guidet tur på sabotørstien, som ble benyttet av motstandsbevegelsen under sabotasjeaksjonen mot tungtvannsanlegget på Rjukan i 2. verdenskrig. Anlegget er i dag et industrimuseum.

Arrangementer hos Krossobanen og Solspeilet

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.