Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork

Rjukan er for alltid forbundet med sabotasjeaksjonen begått av norske hjemmefrontsoldater mot tungtvannsproduksjonen under 2. verdenskrig. Tungtvann er et bi-produkt av kunstgjødselproduksjon, og etter krigen fortsatte denne produksjonen frem til 1971. Fabrikken ble revet i 1977, og kraftstasjonen Vemork, som hadde levert strøm til produksjonen, og som lå bak fabrikkbygningen, kom til syne. Den kom i drift i 1911, het den gangen Rjukan Kraftanlæg, og var verdens største kraftstasjon. Rørgatene ned fra fjellet, 10 i bredden, ligger der fortsatt. I dag er kraftstasjonen museum.

Maskinstasjonen i Vemork er et imponerende skue. Det skulle enorme turbiner og generatorer til for å omdanne de store vannmassene fra fjellet til kraft. Arkitekturen i hallen er også imponerende. Barn og voksne fasineres av de store dimensjonene, og prosessen med å lage strøm av vann, som blir forklart i museet. Det er også utstillingen "Industristedet Rjukan" som viser hvordan dalen endret seg fra et jordbrukssamfunn til et moderne industrisamfunn da Norsk Hydro etablerte seg med gjødselproduksjon på Rjukan.

Det eneste som er tilbake av fabrikken er kjelleren. Den åpnet for publikum i 2022 og er inkludert i inngangsbilletten til Vemork. Det var der tungtvanns-sabotørene kom inn, og det var der eksplosjonen som ødela deler av fabrikken skjedde. Det meste ser ut som det gjorde etter aksjonen i 1943, bortsett fra en konstruksjon som er bygget over kjelleren for å verne den fra å bli ødelagt. Utstillingen "Helter i Telemark" forteller om de i alt fire militæroperasjonene som ble rettet mot Vemork i løpet av verdenskrigen. Alle var ikke like vellykkede. I utstillingen "Tungtvanns-sabotørene" beskrives de 11 sabotørene som var med på den mest kjente, og mest vellykkede, operasjonen. Tungtvannskjelleren er kun åpen i sommersesongen.

Barna har lov til å ta seg en pause. Det er en ubetjent tegnekrok i museet, som barn kan underholde seg i under oppsyn av voksne.

En spennende opplevelse i tilknytning til besøket på Vemork er en guidet tur i sabotørenes fotspor. Sabotørstien er 8 kilometer lang, tar ca 3 timer, og passer for voksne og barn. Turene går hver dag kl 11.00 i perioden 16/6 - 13/8.

Norsk Industriarbeidermuseum er autorisert som UNESCOs verdensarvsenter for Rjukan-Notodden Industriarv med besøkssteder på Vemork på Rjukan, og Telemark kunstmuseum og Verdensarvsenter på Notodden. Les historien bak Rjukan-Notodden Industriarv.

Arrangementer hos Norsk Industriarbeidermuseum - Vemork

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.