Vemork kraftstasjon - på UNESCOs verdensarvliste
Rjukan er for alltid forbundet med sabotasjeaksjonen begått av norske hjemmefrontsoldater mot tungtvannsfabrikken under 2. verdenskrig. Fabrikken ble revet i 1977, og kraftstasjonen Vemork, som leverte strøm til fabrikken, og som lå bak fabrikkbygningen, kom til syne. Det er dette karakteristiske bygget som de fleste forbinder med Rjukan i dag. Da det kom i drift i 1911, var det verdens største kraftstasjon. Vemork er i dag et museum, og står på UNESCOs verdensarvliste som en del av Rjukan-Notodden Industriarv. Tegnestasjoner, oppdagelsesferd med QR-koder, og tegnehjørne for barna.
Tungtvannskjelleren åpnet sommeren 2022 og er stedet der sabotørene kom inn og der eksplosjonen, som ødela deler av fabrikken, skjedde. Det meste ser ut som det gjorde etter aksjonen i 1943, men en konstruksjon er bygget over kjelleren for å verne den fra å bli ødelagt. Utstillingen "Helter i Telemark" forteller om de i alt fire militæroperasjonene som ble rettet mot Vemork i løpet av verdenskrigen. Alle var ikke like vellykkede. I utstillingen "Tungtvanns-sabotørene" beskrives de 11 sabotørene som var med på den mest kjente, og mest vellykkede, operasjonen. Kjelleren er det som er tilbake av tungtvannsfabrikken.
Når man ser de enorme rørføringene ned fjellsiden på oversiden av kraftstasjonen forstår man at det krevde store dimensjoner på turbinene som skulle omsette vanntrykket til kraft. Maskinhallen i kraftstasjonen er derfor et imponerende skue, og forteller med all tydelighet om stasjonens storhet, på alle måter. De litt større barna fasineres av de store dimensjonene i maskinhallen, alle maskinene og apparatene, og hele prosessen med å lage strøm av vann. Det er også utstillingen "Industristedet Rjukan" som viser hvordan dalen endret seg fra et jordbrukssamfunn til et moderne industrisamfunn da Norsk Hydro etablerte seg med gjødselproduksjon på Rjukan.
Rjukan-Notodden Industriarv omfatter, foruten historien om Tungtvannsfabrikken og Vemork kraftstasjon, tog- og fergetransporten mellom Rjukan og Notodden og over Tinnsjøen, og kraft- og industrieventyret på Notodden. Uten utskipning av varer via Norsk Hydro på Notodden, og råstoff motsatt vei, var det ikke grunnlag for noe industrieventyr på Rjukan. Sabotasjeaksjonen mot den ene fergen, som også kostet norske menneskeliv, er en del av krigshistorien. Et dagsbesøk på Rjukan vil derfor naturlig innbefatte Vemork, toget til Mæl stasjon og havneanlegget der. Og den ene av de to fergene, som ligger til kai i Mæl, og som fortsatt har turer på sjøen i sommersesongen. På Notodden er det utstillingen i Verdensarvsenteret, på øverste etasje i Telemark Kunstmuseum, som gjennom mange gjenstander og bilder forteller historien om industrieventyret.
På Vemork, Mæl og Verdensarvsenteret på Notodden er det satt opp tegnestasjoner med god plass til barna der de får alt de trenger til å tegne. På skjermer lærer selveste Øistein "Blyant" hvordan barna kan tegne industrieventyret! De samme tre stedene kan hele familien skanne QR-koder, og se hva maskotene Sam og Sara har gjemt av oppgaver. Hver oppgave leder til en overraskelse! Denne oppdagelsesferden tar dere med rundt i med rundt til Rjukan, Mæl og Notodden. Det er også en tegnekrok på Vemork der de minste kan få et lite avbrekk. Tegnekroken er ubetjent, så museet anbefaler at små barn er der i følge med en voksen.
Se også aktiviteten Sabotørstien på Rjukan som hele familien kan delta på.