NTNU Vitenskapsmuseet

Vitenskapsmuseet har to utstillingsbygninger, Suhmhuset og Gunnerushuset, med til sammen et titalls utstillinger innen for arkeologi og kulturhistorie, og om dyr og natur. Flere av dem betegnet familie- og barnevennlige. Den nyeste bredde-utstillingen, "Ulv, ulv", belyser ulven i historisk og nåtidig lys. Totalt rommer utstillingene tusenvis av gjenstander. Til museet hører to botaniske hager, Ringve Botaniske Hage i Trondheim, og Kongsvoll Fjellhage på Dovrefjell.

Utstillingen "Middelalder i Trondheim" står i 1. og 2. etasje i Suhmhuset. Utstillingen viser Trondheim for 800 år siden. Byens første handelsgate, Kaupmannastretet, er gjenskapt med hus og gater i tilnærmet full størrelse. Mange godt bevarte gjenstander, hentet frem fra fuktig jord med nærmest konserverende egenskaper. Stor sølvskatt og Kulisteinen, en runestein som betegnes som Norges dåpsattest. Besøk museet og finn ut hvorfor! Utstillingen passer godt for familier.

Alle øvrige utstillinger er i Gunnerushuset. Utstillingen "Arken" passer spesielt godt for yngre barn. I utstillingen er det samlet mange forskjellige dyrearter, fra Norge og utlandet, blant annet en over 100 år gammel anakonda! Lær om hvordan artene har utviklet seg, og om livets tre. Utstillingen har lydeffekter, og en liten aktivitetsavdeling med tegninger av dyr, som barna kan fargelegge.

"Havet" er en annen utstilling som passer godt for familier. I sentrum står forskjellige marineorganismer og vrakfunnet av fregattskipet "Perlen" som forliste utenfor Trondheim i 1781. I taket henger en over 9 meter lang kjempeblekksprut! Utstillingen "Natur og miljø", fra kyst til fjell Midt-Norge, dekker to etasjer, og viser eksempler fra dyreliv og flora. De nederste etasjen tar for seg skog, sjøliv og fjæra, den øverste fjell, mose, lav og karplanteflora. Her er det mye for barna å se på! I utstillingen "Den fantastiske skogen" kan man dykke ned i skogbunnen, studere bjørnedyrene, og prøve seg som forskerspire. Og i det hele tatt lære mye om livet i skogen og hvordan vi kan ta vare på den.

En annen fasinerende naturopplevelse er den 14 meter lange glassmonteren (diorama) som viser trøndersk fugleliv fra fjord til fell. Det inneholder mange fuglearter plassert i forskjellig landskap etter tilhørighet. En mindre, men også fasinerende utstilling, er "Skjulte skjønnheter og glupske rovdyr", om ribbemaneten, som har svømt rundt i havene i 500 millioner år. Glupske, men flotte farger - og ufarlige for mennesker.

Andre utstillinger er "Midt-Norges forhistorie", fra steinalder til vikingtid, "Futurum", en utstilling om framtida, jubileumsutstillingen "1760 - Vitenskap i verdens utkant", "Mannen i brønnen", et skjelett fra 1100-1200 tallet funnet i brønnen på Sverresborg, og "Ulv, ulv".

Arrangementer hos NTNU Vitenskapsmuseet

13:00
02
Oct
2022

Omvisning: "Ulv! Ulv!"

Den store, stygge ulven er en velkjent syndebukk og skurk fra mange eventyr og sagn. Hvor kommer dette ryktet fra? Og har ulven egentlig fortjent det? Bli med på omvisning i utstillingen "Ulv, ulv" - og bli klokere! Inngangsbillett, kjøpes ved ankomst.

11:00
08
Oct
2022

Høstferie på museet: Nytt liv til døde dyr

Kl 12.00 småprat for småfolk: Hvordan man stopper ut et dyr, kl 13.00 omvisning i Ulv! Ulv! (Kun helgedager), rebusløype i museet, lag ditt eget skogsdyr, hvem eier skjelettet?, hvem eier tennene? Her kan barn (og voksne) får svar på mange spørsmål!

13:00
08
Oct
2022

Omvisning: "Ulv! Ulv!"

Den store, stygge ulven er en velkjent syndebukk og skurk fra mange eventyr og sagn. Hvor kommer dette ryktet fra? Og har ulven egentlig fortjent det? Bli med på omvisning i utstillingen "Ulv, ulv" - og bli klokere! Inngangsbillett, kjøpes ved ankomst.