Nasjonalmuseet
Museet har faste utstillinger med verk fra egen samling, og skiftende utstillinger med egen og innlånte verk. Utstillingene viser eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst. Under hovedmuseet hører også visningsstedene Nasjonalmuseet - Arkitektur og Villa Stenersen.
Se Arrangementer nederst (familiearrangementer), eller alle arrangementer på Nasjonalmuseet.
Museet, som åpnet i 2022, er Nordens største kunstmuseum, har mange og store åpne arealer, og flere tilbud. Det er lagt godt til rette for familier med barn: oppdag eventyrlige kunstverk og utstillingsrom, lær noe nytt i verkstedene, eller lek med aktiviteter på egenhånd i samlingene.
I 1. og 2. etasje er det hyller og benker som setter kreativiteten i sving. Blant annet luktehus, masker, tegnesaker, skyggeteater, puslespill og samtalekort. Kortene kan brukes av barn og voksne: hva er det som gjør noe verdifullt? Hvorfor samler vi? Og på hvilken måte kan naturen være magisk? Dette er bare noen av spørsmålene å diskutere og reflektere over. Samtalekortene er synstolket og har punktskrift.
I to rom i 1. etasje og ett i 2. etasje er det tegnestasjoner. tegn på papir eller digitale tegnestasjoner. Del tegningene, digitalt, heng dem opp fysisk eller ta dem med hjem. I underetasjen ligger "Urskogen Silva", et interaktivt verksted som pirrer nysgjerrigheten for kunst og kultur. Redd urskogen og skap dine egne insekter! Åpent lørdager kl 12.00-16.00.
I Eventyrrommet i 2. etasje møter barna mange kjente skikkelser fra folkeeventyrene. Noen av dem bor inni en trestamme med små kikkehull. Hør lydene fra de dype skoger og se eventyrlige kunstverk som "Nøkken" av Theodor Kittelsen. Det er også flere verksteder.
Barnas kart viser vei til aktiviteter, tegnestasjoner og verksteder, den spektakulære Lyshallen og til kunst, arkitektur og design. Kartet får man i vestibylen. I museets egen museumsguide-app er det laget lydhistorier til 14 kunstverk i samlingen tilpasset barn. Møt Edvard Munchs "Skrik", bli kjent med "Søppelmannen" av Ilya Kabakov og Sverre Fehns arkitektur. Innholdet er beregnet på barn i 8–10 års-alderen.
I egne lokaler, men i tilknytning til museet, kan barna velge mellom mange forskjellige boller i "Bollebaren" (det er også annen mat!), eller se på leker og produkter for barn i nabobutikken.
Familieverksted: Urskogen Silva
Barna inviteres inn i et univers som åpner opp for nysgjerrighet for både kunst og natur og hvor de kan bidra til å redde urskogen. Kl 12.00-13.30 og 14.30-16.00. Verkstedet passer for alle over 3 år.
Familieverksted: "Helt eventyrlig"
Bli med og lag egne eventyrfigurer og troll, inspirert av tegninger i samlingen! Det dere lager kan dere ta med hjem.
Familieverksted: Lag din egen trekkspillbok
Tegn med fargeblyanter på svart papir og sett tegningene sammen til en trekkspillbok. Verkstedet er inspirert av billedkunstner Hanne Lydia Opøien Figenschous tegninger i gråskala på svart papir.