Lindesnes Fyrmuseum

Lindesnes Fyr er Norges eldste og sydligste fastlandsfyr. Tårnet ble konstruert i 1915, er 16 meter høyt og laget av støpejern. Gjennom utstillinger i fyrboligene og i den nyere Fjellhallen får besøkende et spennende innblikk i 350 års fyrhistorie. Bygninger og anlegg er stort sett bevart slik fyrstasjonen var på begynnelsen av 1900-tallet. Museumsbutikk og kafé med enkel servering i sommersesongen. Det er flere merkede turstier i området. Kart over disse kan kjøpes på museet.

Fjellhallen inneholder en multimediasal med plass til ca 200 personer, der det i åpningstiden vises filmer fra Lindesnes fyr, og fra andre fyr. I utstillingslokalene vises "Riksvei 1", museets basisutstilling, som forteller om infrastrukturen langs Norges kyst. "LOS300" forteller om losens arbeid før, i dag, og hva losoppgaven kan innebære i fremtiden.

Til påske 2022 åpner det som heter Uthuset med to mindre utstillinger: "Palatia", om senkningen av skipet av samme navn utenfor Lindesnes i 1942, der 1000 mennesker omkom, de fleste krigsfanger fra datidens Sovjet. Den andre utstillingen, "Overlevende", er en fotoutstilling med portretter av mennesker som overlevde krig og fangenskap i 1. og 2. verdenskrig, og deres historier.

Selv om fyret i seg selv ikke er særlig høyt, ligger det høyt i terrenget, og lysets høyde er 50 meter over havet. Det kan ses 20 nautiske mil (37 kilometer) vekk. Linseapparatet, som kom til fyret i 1854, er blant de største som finnes, det samme gjelder tåkesignalet som ble installert i 1920. Det krevde et eget maskinhus til kompressor og strømaggregat. Tåkeluren, en såkalt diafon, er et skikkelig trekkplaster. Hver søndag i juli er det tåkelur-omvisning og -demonstrasjon. I støpejernssøylen til fyrtårnet er det en fotoutstilling med de fleste av Norges fyr som er laget i støpejern.

Det er mange spor etter tyske anlegg fra 2. verdenskrig på fyrområdet, med hustufter, løpeganger, kanonstillinger og utsprengte rom i fjellet. I et av rommene vises utstillingen "Norges fyr", som består av bilder av fyrene fra Svenskegrensen til Åna-Sira. Med årene vil flere lignende rom bli fylt med bilder av norske fyrstasjoner.

I 2000 ble Lindesnes fyr valgt som Vest-Agder fylkeskommunes tusenårssted, og hvert år besøker ca 70.000 personer fyret og utstillingene.

Arrangementer hos Lindesnes Fyrmuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.