Grenselandmuseet

Grenselandmuseet i Kirkenes forteller om 2. verdenskrig, blant annet slik barna opplevde den, gruvedriften, samisk kultur og lokale kunstnere. Utenfor er det lekeplass og en spennende labyrint.

Utstilling i Grenselandmuseet russisk kampfly fra 2. verdenskrig

BarnasNorge.no

 Grenselandmuseet - historisk museum  i Kirkenes

BarnasNorge.no

 Grenselandmuseet - et museum med mange krigsminner

BarnasNorge.no

Utstilling i Grenselandmuseet russisk kampfly fra 2. verdenskrig

BarnasNorge.no

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Hovedutstillingen er "2. verdenskrig" i grenseland, som fyller første etasje i museet. Partisaner, krigsfanger og barns opplevelser av krigen er blant temaene utstillingen viser. Det er mange gjenstander som barna har mange spørsmål om. Midt på gulvet står hovedattraksjonen i utstillingen, et restaurert russisk kampfly, Illusjin 2, som styrtet i Sennagressvannet i 1944, og som ble hevet i 1984. Kirkenes var hovedbase for det tyske angrepet på Sovjetunionen i nord. Byen ble derfor et mål for sovjetiske bombefly. Over 1000 ganger gikk flyalarmen, og 328 ganger ble byen bombet.

En annen utstilling av lokalhistorisk interesse handler om industrialiseringen av Kirkenes, nemlig historien om gruvedriften i A/S Sydvaranger. Det er ytterligere to mindre utstillinger, en om samisk kultur og en om kunstneren Kaare Espolin Johnson. I tillegg vises skiftende utstillinger. Museumsbutikk. Utenfor finnes benker, lekeplass og en spennende labyrint til å utforske på sommerstid.

Saviomuseet er lokalisert i samme bygning som Grenselandmuseet. Johan Andreas Savio var en samisk billedkunstner som skildret samenes liv. Bilder av Savio et ettertraktet og oppnår høye priser på auksjoner.

Grenselandmuseet er senter for Sør-Varanger museum, som er en avdeling under Varanger museum. Sør-Varanger museum har laget en nettutstilling om Pasvikelva med tittelen "Det grenseløse vannet, ei elv - tre stater" som gir et enestående innblikk i historien, kulturen og livet knyttet til elven. Se utstillingen på www.pasvikelva.no .

Barn under 16 år gratis, voksen kr 100

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Alle dager kl 09.00-15.00
20/6 - 20/8: alle dager kl 09.00-17.00

Utvidede åpningstider under Kirkenes-dagene i juli

Stengt på offentlige høytidsdager, også 24/12
Omvisning kan forhåndsbestilles

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Grenselandmuseet

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Sør-Varanger