Arendal Bymuseum

Museet viser hvordan byens borgere levde på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Arendal flaskeskutesamling på tredje etasje er verdens største, med 650 utstilte modeller. De fleste av fartøyene er nøyaktige gjengivelser av kjente historiske skip. Samlingen er en gave fra lokale Kjell Birkeland, som gjennom 30 år har produsert mer enn 3400 flaskeskuter på hobbybasis. I én av flaskene ble det plassert 26 seilskuter, også det en verdensrekord.

På tredje etasje i museet ligger også det gamle borgerhjemmets festsal, mens andre etasje i bymuseet viser borgerhjemets øvrige rom, slik det typisk kunne se ut omkring år 1900. På samme etasje er det en utstilling med kostymer fra ca 1860 og utover. I første etasje er det en gammel krambod, et gammelt apotek og kontor for daglig leder. Kramboden selger lokalhistoriske hefter og bøker, gammeldagse drops, hjemmelaget syltetøy, lokalhistorisk litteratur, postkort med lokale motiver mm. Huset har også bryggerhus med bakerovn. Første lørdag i hver måned er det vanligvis salg av husets ovnsbakte brød i kramboden. 

En del av bakgårdsbygningen er innredet som "Matrosens hjem", en liten leilighet som viser hvordan en sjømannsfamilie bodde i 1860-70 årene. Det er også en minnevegg om S/S Erato, som forliste i 1901. Kun en av mannskapet på 10, alle fra Arendal, ble reddet. I stallen står husets egen landauer, som har fraktet flere kongelige rundt i Arendal.

Arrangementer hos Arendal Bymuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.