Sunnmøre museum og friområdet Borgundgavelen

Museet har flere severdigheter: friluftsmuseum, båthall, museumsutstilling og et aktivitetsrom for barn. Severdighetene ligger på Borgundgavlen, et spesielt vakkert friområde på en halvøy, ca 5 minutter med bil fra Ålesund sentrum. Foruten å gå gjennom området med ca 50 hus på friluftsmuseet, og se på båtene i Båthallen og ved flytebryggen, er det flere familievennlige turmuligheter. Blant annet til Middelaldermuseet helt syd på halvøya med spor etter Borgund, den største byen mellom Bergen og Trondheim i Middelalderen, og besøksgården Borgund Dyreklubb som ligger rett i nærheten.

Friluftsmuseet forteller om levemåten i det gamle bondesamfunnet. Husene er hovedsakelig fra perioden 1600-1900, det er funksjonelle hus og ikke praktbygg. Livsvilkårene var hårde, og de fleste måtte kombinere gårdsbruk om sommeren med fiske om vinteren for livberging. Tilknytningen til naturen, nærings-grunnlaget og eierformen bidro derfor til den særlige sunnmørske byggeskikken. I friluftsmuseet blir man kjent med alle de forskjellige bygningene og funksjonene de oppfylte.

Båtene i Båthallen og ved flytebryggen utgjør til sammen en av landets største båtsamlinger. Kopier av to av de eldste skipene fra vikingtiden, Borgundknarren og Kvalsundskipet, tar seg godt ut på vannet. Historien går frem til nutid, blant annet med historien til fiskekutteren og "Shetlandsbåten" M/K Heland. Båtene representerer tre hovedområder: kopier av historiske båter fra jernalder / vikingtid, sunnmørske fiske- og bruksbåter fra ulike epoker, og båter med krigshistorisk tilknytning.

Basisutstillingen i museet er "Eg var her", som fyller to etasjer i museets hovedbygning. Den beskriver menneskene gjennom gjenstander de har holdt i, som klær, sko og bruksting, bilder, film og lyder. Tidsrommet spenner over et par århundreder. Ved siden av museumskafeen ligger aktivitetsrommet "Verket", som har forskjellige aktiviteter for barna. De kan kle seg ut med rare hatter og fine kjoler, sy knapper, lafte eller være kreative ved tegnebordet. Fra tid til annen er det arrangementer i "Verket".

Middelalderfestivalen på Sunnmøre Museum hvert år er to dager med mange aktiviteter for små og store: bueskyting, eventyrstund, hest og kjerre, gjøglere, ridderskole og mye mer. Stiftelsen Sunnmøre Museum omfatter 12 museer i regionen, fordelt på 13 ulike besøksarenaer. Museet i Borgundgavlen er det største.

Arrangementer hos Sunnmøre museum og friområdet Borgundgavelen

12:00
02
Apr
2023

Påskeverksted for hele familien

Lag fantasifulle påskehøner og fargeglade påskeegg. Løs påskekryss. Museumsverter er til stede og veileder.

12:00
04
Apr
2023

Babyomvisning på Sunnmøre museum

For foreldre med barn opp til 2 år. Omvisning i utstillingen "Eg var her!". Etter omvisningen, ca 35 minutter, sosialt samvær i kafeen. Tilrettelagt for aktive babyer!

12:00
02
May
2023

Babyomvisning på Sunnmøre museum

For foreldre med barn opp til 2 år. Omvisning i utstillingen "Eg var her!". Etter omvisningen, ca 35 minutter, sosialt samvær i kafeen. Tilrettelagt for aktive babyer!