Rutilgruva

Rutilgruva var den største av de mange gruvene i nærheten av Kragerø. Ikke nok med det, på et tidspunkt var det verdens største rutilgruve. Det er mange spor i terrenget etter driften, blant annet den 36 meter dype hovedgruva. Det er fortsatt rester etter en taubane som ble brukt til transport, blant annet skinner og kabler, og store mengder stein og slagg.

 Rutil mineralstein i nærbilde

Illustrasjonsbilde

 Rutil mineralstein i nærbilde

Illustrasjonsbilde

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Gruva var den største av de mange gruvene i nærheten av Kragerø. Ikke nok med det, på et tidspunkt var det verdens største rutilgruve. Det er mange spor i terrenget etter driften, blant annet hovedgruven, som ligger delvis åpen i terrenget, skåret ned i fjellet. Enkelte steder er det 36 meter fra kanten til bunnen av gruva, så flere steder er åpne partier ned i gruva sikret med gjerde. Det er flere mindre gruver rundt hovedgruven. Malmsteinen ble sendt ned åssiden ved hjelp av taubane, og lastet om bord i skip som fraktet den til vaskeriet i Tvedestrand, før ferden fortsatt ut i verden. Det er fortsatt rester av taubanen i terrenget, blant annet skinner og kabler, og store mengder stein og slagg.

Rutil ble brukt, og brukes, til å fremstille titandioksid, et hvitt pulver som blir brukt som hvitt fargepigment i alt fra maling til iskrem. Mineralet finnes i større mengder flere steder i Sør-Norge, og på starten av 1900-tallet var det flere gruver på strekningen mellom Bamble og Tvedestrand. Rutil blir også brukt til å fremstille elektroder til sveiseapparater. (Kilde: Wikipedia og Store Norske Leksikon)

Gruveområdet ligger langs den merkede "Blåløypa", på det stykket som går mellom Sjåen og Storkollen (154 meter over havet). Det er en fin familieutflukt å spasere opp til utsiktspunktet på Storkollen, forbi gruveområdet. Det tar ca en time å gå fra parkeringen ved det lille vannet Sjåtjenna. Utsiktspunktet har benker og bord, og er sikret med gjerde. Man kan også gå opp fra motsatt side, fra Rørvikliaveien, og så følge "Blåløypa" til toppen derfra. Beregn 30-45 minutter.

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

Åpent hele døgnet, hele året

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Rutilgruva

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Kragerø