Gamletårnet på Jomfruland

Det gamle fyrtårnet er et vartegn på Jomfruland, og fra plattformen på toppen har man utsikt ut over havet og inn mot Kragerøskjærgården. Tårnet ble bygget i 1838 og er 22 meter høyt. Det nye tårnet av jern kom rett før 2. verdenskrig og er 37 meter høyt. I dag er Gamletårnet et fyrstasjonsmuseum.

 Det gamle fredede mursteinsfyrtårnet Gamletårnet ved siden av det nyere, og høyere, stålfyrtårnet på Jomfruland ved Kragerø

Dagfinn Rasmussen, Jomfruland old and new lighthouse, CC-BY-SA 3.0

 Det gamle fredede mursteinsfyrtårnet Gamletårnet ved siden av det nyere, og høyere, stålfyrtårnet på Jomfruland ved Kragerø

Dagfinn Rasmussen, Jomfruland old and new lighthouse, CC-BY-SA 3.0

Det er ingen aktive kampanjer for denne aktiviteten.

Det gamle fyrtårnet er et vartegn på Jomfruland, og fra plattformen på toppen har man 360 grader utsikt ut over havet og skjærgården utenfor Kargerø. Tårnet ble bygget i 1838 og er 22 meter høyt. I dag er Gamletårnet et fyrstasjonsmuseum med mange gamle og større maritime gjenstander, utstilt av Jomfruland Vel. Det finnes også en egen og spesiell samling av gamle båtmotorer.

Jomfuland er et flott utfluktsmål om sommeren med spennende natur og langgrunne strender langs hele vestsiden av øya. På østsiden er det mye rullestein og det åpne havet rett utenfor. Øya er 7,5 kilometer lang, flat og 1 kilometer på det bredeste, så turlengden er begrenset.

På nordsiden, der hvor øya smaler inn, ligger Øytangen og Jomfruland Fuglestasjon. Grupper kan kontakte fuglestasjonen og få demonstrert fangst og ringmerking, og besøke fugletårnet. En fin familieaktivitet er det også å gå den merkede natur- og kulturstien gjennom Jomfruland nasjonalpark. En veldig spesiell nasjonalpark der 98% av arealet ligger under vann. Kun 20% av øya Jomfruland er med i nasjonalparken.

Naturen er preget av det kystklimaet som omgir øya, og det er et utall av forskjellige trær, busker og blomster. Langs veien fra Gamletårnet ligger det galleri og noen få håndverksbutikker. Man kan også leie barne- og voksensykler for dem som ønsker et raskere fremkomstmiddel. Om sommeren er en kafe/kiosk tilknyttet Gamletårnet, og det er et par kafeer nærmere havnen.

Theodor Kittelsens berømte bildet av Nøkken som titter opp av tjernet ble malt på Jomfruland. Inspirasjonen fant han i Tårntjernet ved siden av Gamletårnet.

I henhold til Norsk Fyrforening er Jomfruland det eneste stedet i Norge med to høye fyrtårn ved siden av hverandre, og de eneste som står midt i en skog! Skogen ble også et problem, den vokste og skjermet først for tåkeluren og senere for lyset, foruten at mursteinstårnet hadde tålt salt og fuktighet dårlig. I 1938 sto et nytt 37 meter høyt fyrtårn ferdig. Det er fortsatt i drift, men lysstyringen er automatisert.

Inngang: kr 20

Det er ikke oppgitt prisinformasjon for denne aktiviteten.
Denne aktiviteten er Gratis

1/6 - 11/8 (åpent til andre søndag i august):

Mandag til lørdag: 12:00-16:00

Søndag: 12:00-18:00

Besøk utenfor sesongen kan avtales på telefon 95 14 14 72

Det er ikke oppgitt åpningstider for denne aktiviteten.

Arrangementer på Gamletårnet på Jomfruland

Det er ingen kommende arrangementer for denne aktiviteten.

Flere aktiviteter for barn i Kragerø