Norsk jernbanemuseum
Hovedutstillingen inne er "På sporet av reisen", bygget som en bystasjon med to tog, gjenstander og illustrasjoner fra norsk jernbanehistorie. I en av togvognene kan man lytte til jernbanemusikk, jernbanepoesi og -prosa, og i en annen kan man se jernbanefilmer. Barna kan være togfører i togsimulatoren, og spille rollespill i innendørs-modellen av lokomotivet "Urskog". For de minste barna er det lekekrok med tretogbaner og tegnemateriell. Noen av lokomotivene er elektriske og kan kjøres ved hjelp av fjernkontroll.
Utenfor museet, beliggende ut mot Mjøsa, er det en stor museumspark. Den inneholder stasjonsbygninger, vokterbolig, restaurantvogn, hvilebrakke for banemannskap, Narvesens første aviskiosk, to haller med lokomotiver og vogner, blant annet det mektige Dovregubbe-lokomotivet, og utvalgte passasjervogner og kongevogner. Parken er tilgjengelig hele året, men bygningene er kun åpne fra begynnelsen av juni til og med høstferien i Innlandet (uke 41).
Annen hver helg vinter, vår og høst arrangeres leke- og byggehelger. Her får barna et utvidet tilbud med brettspill, puslespill, byggeklosser, konstruksjons-leker mm. Alle kan delta på bokstavskattejakten, også barn som ikke kan lese. Om vinteren foregår jakten i hovedutstillingen og og om sommeren i museumsparken. Etter hver sesong trekker museet premier blant de som har deltatt i jakten!
I sommersesongen kjører det populære Tertittoget i parken, fra Smalåsen stasjon, som ligger ved hovedbygningen til museet, til Killingmo stasjon. Turen er bare noen få hundre meter lang, og går sakte, men gir et inntrykk av hvordan det var å reise i gamle dager. Ved en annen stasjon, Leikvangen, står den like populære mini-togbanen Knertitten om sommeren. Toget er ikke større enn at passasjerene - og lokføreren - sitter på setene med bena på hver side. I stasjonsbygningen er det enkle oppgaver og leker, som alle kan prøve seg på.
Museets kafé, Restaurantvogna Kari-Sofie, er i en gammel restaurantvogn fra 1911 og er åpen om sommeren med forfriskende drikke og enkel matservering. Vogna har for øvrig fått sitt navn etter Norges første kvinnelige lokomotivfører.
Særlige begivenheter:
Karéttoget: ett av verdens eldste, mest komplette og kjørbare veterantog, dampdrevet. Lokomotivet er fra 1861 (160 år) og vognene fra 1870-80 årene. Karéttoget kjører som regel tre turer hvert år. Turene går fra Hamar til Elverum og tilbake.
Stålvogntoget: følg med på museets hjemme- og facebookside for når det settes opp turer.