Norsk jernbanemuseum

Tog er historie, bevegelse, teknologi - og noe vi alle kjenner til! På Norges nasjonale jernbanemuseum kan små og store utforske det meste som har med jernbane å gjøre. Fra utstillinger til modelljernbaner og leketog og et fagbibliotek. Om sommeren kjører det populære Tertit-toget og mini-togbanen Knertitten, og stasjonsbygningene, lokomotiv- og vognhallene i parken er åpne. Restaurantvogn!

Se arrangementer på Norsk jernbanemuseum.

Hovedutstillingen i museumsbygningen er "På sporet av reisen", bygget som en bystasjon med to tog, gjenstander og illustrasjoner fra norsk jernbanehistorie. I en av togvognene kan man lytte til jernbanemusikk, jernbanepoesi og -prosa, og det er PC-spill og animasjonsfilmer. Til utstillingen hører en togsimulator for barn i førerrommet på et lokomotiv, de kan spille rollespill i innendørs-modellen av lokomotivet "Urskog", og det er en lekekrok med tretogbaner og tegnemateriell. Noen av lokomotivene er elektriske og kan kjøres ved hjelp av fjernkontroll.

Museumsbygningen ligger i en stor og vakker museumspark. I parken ligger stasjonsbygninger, vokterbolig, restaurantvogn, hvilebrakke for banemannskap, Narvesens første aviskiosk, samt to haller med flere lokomotiver og vogner. Lokomotivene og vognene spenner over tidsperioden 1861 til 1960, som man kan sammenligne med togene i dag. Spesielt imponerende er det mektige lokomotivet "Dovregubben", som er det største bevarte damplokomotivet i Norge.

I sommersesongen kjører det populære Tertittoget i parken, fra Smalåsen stasjon, som ligger ved hovedbygningen til museet, til Killingmo stasjon. Turen er bare noen få hundre meter lang, og går sakte, men gir et inntrykk av hvordan det var å reise i gamle dager.

Ved en annen stasjon, Leikvangen, står den like populære mini-togbanen Knertitten om sommeren. Toget er ikke større enn at passasjerene - og lokføreren - sitter på setene med bena på hver side. I stasjonsbygningen er det enkle oppgaver og leker, som alle kan prøve seg på.

Museets kafé, Restaurantvogna Kari-Sofie, er i en gammel restaurantvogn fra 1911 og er åpen om sommeren med forfriskende drikke og enkel matservering. Vogna har for øvrig fått sitt navn etter Norges første kvinnelige lokomotivfører.

Annen hver helg vinter, vår og høst arrangeres leke- og byggehelger. Her får barna et utvidet tilbud med brettspill, puslespill, byggeklosser, konstruksjons-leker mm. Alle kan delta på bokstavskattejakten, også barn som ikke kan lese. Om vinteren foregår jakten i hovedutstillingen og og om sommeren i museumsparken. Etter hver sesong trekker museet premier blant de som har deltatt i jakten!

Museet drifter også to operative togsett som kjører på det nasjonale linjenettet, "Stålvogntoget" med elektrisk eller diesellokomotiv, og "Karéttoget" som trekkes av et damplokomotiv fra 1861. "Karéttoget" er ett av verdens eldste, mest komplette og kjørbare veterantog.

Arrangementer hos Norsk jernbanemuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.