Norsk jernbanemuseum

Hovedutstillingen inne er "På sporet av reisen", bygget som en bystasjon med to tog, gjenstander og illustrasjoner fra norsk jernbanehistorie. I en av togvognene kan man lytte til jernbanemusikk, jernbanepoesi og -prosa, og i en annen kan man se jernbanefilmer. Utvendig, beliggende ut mot Mjøsa, er det en stor museumspark. Lekekrok for de minste med tretogbaner og tegnemateriell. Annen hver helg vinter, vår og høst arrangeres leke- og byggehelger. Her får barna et utvidet tilbud med brettspill, puslespill, byggeklosser, konstruksjons-leker mm.

Museumsparken inneholder stasjonsbygninger, vokterbolig, restaurantvogn, hvilebrakke for banemannskap, Narvesens første aviskiosk, to haller med lokomotiver og vogner, blant annet det mektige Dovregubbe-lokomotivet, og utvalgte passasjervogner og kongevogner. Parken er tilgjengelig hele året, men husene er stengt høst, vinter og vår.

I sommersesongen kjører det populære Tertittoget fra Smalåsen stasjon, som ligger ved hovedbygningen til museet, til Killingmo stasjon. Turen er bare noen få hundre meter lang, og går sakte, men gir et inntrykk av hvordan det var å reise i gamle dager. Ved en annen stasjon, Leikvangen, står den like populære mini-togbanen Knertitten om sommeren. Toget er ikke større enn at passasjerene - og lokføreren - sitter på setene med bena på hver side. I stasjonsbygningen er det enkle oppgaver og leker, som alle kan prøve seg på.

Om vinteren er det en bokstavskattejakt for barn i utstillingen, og om sommeren i museumsparken. Begge er med i premietrekning ved utløpet av de respektive sesongene. UTFORSK-serien er fire hefter med oppgaver for barn som kan lese og regne, og for de som ikke kan det, men får hjelp av foreldrene. Oppgavene er tilgjengelige hele året. I hovedutstillingen kan barna være togfører i togsimulatoren, og spille rollespill i innendørs-modellen av lokomotivet "Urskog". I lokalet er det også fire modelljernbaner av norske landskap.

Museets kafé, Restaurantvogna Kari-Sofie, er i en gammel restaurantvogn fra 1911 og er åpen om sommeren med forfriskende drikke og enkel matservering. Vogna har for øvrig fått sitt navn etter Norges første kvinnelige lokomotivfører.

Andre arrangementer på museet:
"Stoppested Verden": en flerkulturell festival som inntar museet hvert år en helg i juni. Festivalen henvender seg særlig til barn og unge.

Modelljernbanemesse: arrangeres i november, tog og baner i mange forskjellige størrelser, elektrisk og damp, også noen som barn og voksne kan få prøve å kjøre seg på. Salg av nytt og brukt MJ-materiell, et godt julegavested til toginteresserte.

Karéttoget: ett av verdens eldste, mest komplette og kjørbare veterantog, dampdrevet. Lokomotivet er fra 1861 (160 år) og vognene fra 1870-80 årene. Karéttoget kjører som regel tre turer hvert år. Turene går fra Hamar til Elverum og tilbake.

Stålvogntoget: følg med på museets hjemme- og facebookside for når det settes opp turer.

Arrangementer hos Norsk jernbanemuseum

10:00
05
Nov
2022

Modelljernbanemesse - lyd og bevegelse!

Kom og se modelljernbaner i alle fasonger med lokomotiver, vogner, landskaper, hus mm. Primært en salgsmesse for materiell, bøker mm. så turen kan best forsvares hvis mor eller far også er nysgjerrige på modelljernbaner ....

10:00
06
Nov
2022

Modelljernbanemesse - lyd og bevegelse!

Kom og se modelljernbaner i alle fasonger med lokomotiver, vogner, landskaper, hus mm. Primært en salgsmesse for materiell, bøker mm. så turen kan best forsvares hvis mor eller far også er nysgjerrige på modelljernbaner ....