Fredriksvern verft

Fredriksvern verft fikk status som landets hovedmarinebase ved unionsoppløsningen i 1814. Av de opprinnelige bygningene står fortsatt kommandantboligen, hovedvakten fra 1752, smien, smedens bolig, sjaluppskuret, 5 galeiskur, to proviantmagasin og krutthuset. Store grønne uteområder ned mot vannkanten der barna kan løpe rundt og voksne kan slappe av. Festningsløype som fører besøkende forbi 17 punkter med informasjonstavler. Utstillinger. Turistinformasjon og verftsbutikk med bøker og souvenirer.

I galeiskur nr 12, bygget i 1765, hører Sjøhistorisk magasin til, en blanding av museum og galleri. Utstillingen "En vandring i vår maritime historie" viser 1000 år på havet ved hjelp av film og lydkulisser, modeller og gjenstander. Verftet har dessuten et lite museum, Galeimuseet i galeiskur nr 16, som viser de 3 epokene ved verftet fra 1814 og frem til 2002, da henholdsvis Marinen, Hæren og Luftforsvaret hadde sin virksomhet der. Museet har miniatyrmodeller av alle fartøyer som er bygget ved verftet, og en modell av verftet som det så ut i 1814. Mellom museumsrommet og modellrommet passerer man en miniatyr av hovedporten (2/3 størrelse).

Dykking har stor plass i utstillingen "En vandring i vår maritime historie", siden bjergning er en sentral del av kysthistorien. Det er gjenstander fra "Blücher", mynter fra Rundeskatten, "Berserk" i isen og Titanic. Utstillingen suppleres med kunst og foto i øvrige deler av skuret med havet som tema. Barnas redningsskøyte "Elias" er representert med en modell av hjemmehavnen Lunvik. Modellen er bygget opp med landskap og hus, båter og sjøboder.

Innenfor Galeiskurene ligger det som i dag kalles Kadettbrakka. Det er Norges største trebygning i volum, 80 meter lang, 11 meter bred, og med et gulvareal på 2376 m2. Den ble bygd som proviantmagasin i 1773-74, og var beregnet til å kunne lagre proviant for 1000 mann i seks måneder, samt for verftets egen besetning i ett årFredriksvern verft har i underkant av 300.000 besøkende om året, så det er et populært utfluktssted for store og små.

Arrangementer hos Fredriksvern verft

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.