1 minutter lesing

Granskudd - matnyttig skogstur for hele familien

Publisert
21/3/2024

I løpet av senvåren eller tidlig på sommeren får grantærne en fin lysegrønn farge ytterst på greinene. Det er nye skudd som viser at treet er i full vigør, og vil vokse seg enda større. Kanskje ikke så mye i høyden, men så i bredden.
Granskuddene er ikke bare dekorative, de er også smakfulle. De kan brukes som smaktilsetter i olje, eddik, pesto, eller gele, syltes, eller drikkes som te eller saft (det er flere oppskrifter på nettet). Eller vår favoritt: granskuddsirup.
Granskuddsirup smaker umiskjennelig av gran, men på en dus og fin måte. Og så gir de sirupen en flott, rødlig farge. Granskuddene er **fulle av C-vitamin. **Skal vi være helt ærlige, så er nok granskuddsirup mere en sukkerbombe enn en vitaminbombe. Men så smaker det så godt, da, og så har den sånn fin farge! Nei, ikke grønn, men rødlig 😊! Og hvem vil vel ikke ha litt hjemmelaget sirup på isen, pannekakene eller bærne?

 • finn fram sakser, og beholdere til å ha granskuddene i
 • legg turen til en lys og åpen granskog med ikke alt for gamle trær. Greinene på grantrærne bør gå ned til bakken, barna skal også være med!
 • det bør være mange trær og rikelig med granskudd, det er ikke populært å ribbe naboens ene grantre, eller gjøre innhugg i 100 meter skogen! 
  Klipp rikelig med skudd, så har dere sirup til alle anledninger hele året. En liten flaske granskuddsirup er også en super gave til familie og venner. Det er viktig at sirupen helles på flasker, eller små glass, som er steriliserte.
  Oppskrift på Granskuddsirup fra MatPrat
  Tips til sterilisering av flasker / glass fra Trines Matblogg
  God tur! 🌲