2 minutter lesing

10 kunstopplevelser i Oslo for barnefamilier

Publisert
21/3/2024

Familievennlige kunstmuseer

Det nye Nasjonalmuseet, som åpnet i 2022, er en naturlig start for dem som søker et familievennlig kunstmuseum. Foruten mange forskjellige utstillinger er bygningen en opplevelse i seg selv og spennende å utforske.

Astrup-Fearnley museet er fylt med samtidskunst av internasjonale kunstnere som utvider rammene for kunstforståelse.

MUNCH er et av tre signalbygg i Bjørvika og 13 etasjer med opplevelser, først og fremst flere av Edvard Munchs mest kjente verk.

Vigelandsmuseet har flere skulpturer og forteller i tillegg historien om hvordan skulpturene i Frognerparken ble til. Kunstnernes Hus er like mye et viktig kultursted som også viser samtidskunst og fremmer kunstnernes arbeid.

Kunstnernes Hus

Kunstopplevelser for hele familien:

Ekeberg skulpturpark
Statuene i Frognerparken
Roseslottet på Frognerseteren
Klosterenga park i Gamle Oslo
Tjuvholmen Sculpture Park

Opplevelsessentre

Norsk Teknisk Museum er 4 etasjer med opplevelser og læring gjennom lek for hele familien. Oslo Vitensenter fyller en av etasjene, på den kan besøkende utforske, og eksperimentere med, naturvitenskap. Museet er Norges nasjonalmuseum for teknologi og vitenskap.

I Popsenteret kan besøkende bli kjent med norsk populærmusikk gjennom 100 år. Senteret har stort fokus på barna og barnefamilier, og mange morsomme aktiviteter. En av barnas favoritter!

Nobelprisen for fred utdeles i Norge og på Nobels fredssenter er det flere utstillinger med fokus på prisen spesielt og fred i verden generelt. En fin anledning til å lytte til, og snakke med, barna om krig og fred.

Sentralt i Oslo ligger Paradox Museum, et annerledes museum som tvinger besøkende til å tenke utenfor boksen. Er det du ser det du tror du ser?

Les mer om disse og flere familievennlige opplevelsessentre i Oslo.

(Andre opplevelsessentre i Oslo er Kreftforeningens Vitensenter, Oslo Reptilpark og Det Internasjonale Barnekunstmuseet. Flere?)

Historiske museer

Helt øverst på listen kommer Historisk museum, en skattkiste med Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og fram til nyere tid. I påvente av nytt Vikingtidsmuseum (2026) er det også utstilt imponerende gjenstander fra vikingtiden.

Norsk maritim historie er samlet på Bygdøy med hele tre museer. FRAM-museet og Kon-Tiki museet er ekspedisjonsmuseer, mens Norsk Maritimt Museum tar for seg norsk sjøfartshistorie fra tidligst tider til nåtid. Spennende museer for hel familien.

Litt lenger inn på Bygdøy ligger Norsk Folkemuseum, et av Europas største og eldste friluftsmuseer. Samlingene dekker et stort naturområde med eksempler på bebyggelse fra hele landet, fra land og by, i tidsrommet 1500 og fram til i dag.

Naturhistorisk museum på Tøyen, med zoologiske og geologiske utstillinger i hver sin bygning, og et klimahus. Et familievennlig 3-i-1 museum, og en stor botanisk hage som bonus. I hagen er det to store veksthus med blant annet tropiske planter.

Byhistorien fortelles på Oslo Bymuseum i vakre og storslagne Frognerparken. Det er gamle Frogner hovedgård som danner rammen om museet.

Les mer om disse og flere familievennlige historiske museer i Oslo.

(Andre museer Akershus festning / Akershus Slottskirke, Nordisk Bibelmuseum, Oslo Skolemuseum, Sporveismuseet, Skimuseet, Interkulturelt museum, Arbeidermuseet)