4 minutter lesing

10 familievennlige aktiviteter med dyr på Vestlandet

Publisert
11/4/2024

Besøksgårdene har utvidede åpningstider om sommeren og er en super dagsaktivitet for barn opp til 10-12 år. Hyggelige omgivelser, bålpanner, gårds- og kioskutsalg, og lavt stressnivå, her kan hele familien hygge seg. Besøksgårdene er familieparkenes småsøsken, mest vekt på dyr og opplevelser, mindre på lekeapparater. Det er nok årsaken til at gutta fort blir rastløse fra 10 års alderen, mens besøksgårder med hest og stall gjerne får besøk av mange av jentene et par år til.

BarnasNorge.no har valgt ut 10 barnevennlige aktiviteter med dyr på Vestlandet. Pluss (bonus!) Voll besøksgård i Trondheim. Ideelle besøkssteder i ferien for småbarnsfamilier!

Vestlandet

Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen er ikke bare kjempestort når det gjelder fisker og andre arter som lever i havet. I akvariets "Betongkjeller" er det en tropisk avdeling med slanger, gekkoer, edderkopper og innsekter som de færreste har sett i levende live (?). Haitunnelen er superpopulær, ute er det sjøløver, otere, og pingviner - og en lekeplass på taket av hovedbygningen! Alle dager kl 09.00-18.00. Barn/voksen/familie kr 210/325/880.

Gausel fritidsgård i Stavanger

Kommunal besøksbondegård med geiter, sauer, høner, griser, kuer og alpakkaer. Lekeplass, gråtasstraktor og slapp line. Griller til fri bruk, grøntområder og mange fine turstier. Mandag til fredag kl 08.00-15.30, lørdag og søndag kl 10.00-16.00. Gratis.

Hakallegården besøksgård ved Stadthavet

Flott beliggende med stor strand i nærheten. Mange forskjellige dyreslag: hester, geiter, ender, griser, alpakkaer mm. Traktorkjøring, hesteridning mm. Fargerik låve med bildeutstilling. Gårdsbutikk og kafé. Onsdag til søndag kl 12.00-18.00, dagsbillett kr 175.

Haugaland Zoo Karmøy ved Haugesund

Stor dyrepark på 41 mål med 68 forskjellige dyrearter: pattedyr, reptiler, fugler og leddyr. Blant innbyggerne er geiter, alpakkaer, kenguru, surikat, indisk hulepinnsvin, skilpadder, slanger, papegøyer, emu, påfugl, edderkopper, skorpion og kakerlakker! Tirsdag til søndag kl 10.00-17.00. Barn kr 150, ungdom/voksen kr 250.

Holmarka Besøksgård i Molde

Besøksgården er en del av Romsdalsmuseet i Molde. På gården bor hester, sauer, kaniner, katter, høner, fasaner, ender og påfugler. Sammen med noen gårdshunder. Dyra går fritt innenfor gjerdet. Grindbygg med bålplass og grusbane som både er treningsbane og lekeplass. Drivhus, kjøkkenhage, frukt- og bærhage verdt et besøk. Drop-in når "Velkommen innom" skiltet henger på porten. Gården drives av frivillige og det er derfor ingen faste åpningstider. Gratis.

Nordfjord Hjort ved Nordfjorden

Hjortefarm med 25 nyfødte ved sesongåpningen i slutten av juni. Også lamaer og geiter, og mulighet for ridetur på islandshest. Se hjortene mates, ATV safari for barna, tre kanoer og pedalbåt til utlån. Ørretfileer på bålpanna, sveler og enkel servering. Åpent siste søndag i juni, alle søndager i juli, og første søndag i august kl 12.00-16.00. Kr 100, familie kr 350.

Skjolden Llamas innerst i Lustrafjorden

Gården har et 20 talls lamaer og mange Gammalnorsk Spelsau. Det tilbys en 2 timers leietur med lamaer langs elven, og et begrenset antall dagsturer på 8-9 timer. Man kan også komme på et 30 minutters gårdsbesøk med omvisning og mulighet for å møte lamaene. Kun etter forutgående avtale, ta kontakt i god tid. Kr 200/750/60 (min. kr 150).

Soma Gård i Sandnes

En av landets største besøksgårder, og særlig tilrettelagt for småbarnsfamilier. Stort uteareal med de fleste norske husdyr, noen med unger. Kalkuner, fasaner, høner mm. Trampoliner, hoppepute, elektrisk traktor og elektriske gravemaskiner. Grillplasser med benker og bord, grillkull/ engangsgrill kan kjøpes i kiosken, i øvrig enkelt kioskutsalg. Onsdag til søndag kl 10.00-17.00. Kr 150.

Sølmongården i Sykkylven

En familiegård gjennom flere generasjoner med ca 70 dyr av mange arter, vakkert beliggende ved fjorden. Hester, griser, kaniner, sau, høns, ender, hamstre, mm. "Bacon Bjarne" er gårdens maskot, en 2 år gammel minigris. Riding. Enkel kioskservering eller ta med egen niste eller mat til bålpanna. Utleie av kajakker. Ingen faste annonserte åpningstider, men regelmessig åpen gård, som annonseres på gårdens facebookside. Man kan også booke en times privat gårdsbesøk.

Urban Zoo i Bergen

Innendørs dyrepark like ved Bryggen. Opplev frittflyvende fugler, skildpadder, slanger i ulike størrelser, øgler, krabber, pinnedyr, edderkopper, skorpioner ... noe for enhver smak... Husdyr-avdeling med høner, duer, kaniner og fisker. Beøkende får klappe/holde forskjellige dyr/reptiler. Det varierer hvilke dyr dyreparken tar frem, så det er ikke sikkert at besøkende får klappe favorittdyret sitt! Tirsdag til torsdag, lørdag og søndag kl 10.00-17.00. Kr 125.

Voll besøksgård i Trondheim

Ikke akkurat Vestlandet, men Trondheim er en populær ferieby! Og Voll er hele byens bondegård! Den har alle de vanligste husdyrslagene som fantes på gårder før og nå: hest, ku, sau, geit, høner og gris. Kaniner og katt. Barna kan klappe mange av dyrene, og på ridebanen kan barna få seg en liten tur på hesteryggen. Mye fint som dyrkes og gror i drivhus og hager. Hoppebing når låven er åpen! I bålhuset kan man grille medbrakt mat, og det er kafé. Tirsdag til søndag, alle dager kl 11.00-15.00. Kr 50.