Prøysenhuset og Prestvegen

Prøysenhuset ligger idyllisk til i skogen rett på oversiden av husmannsplassen Prøysen. I huset vises utstillingen "Livets Runde", som i fire deler formidler Alf Prøysens liv og gjerninger. Egne aktivitetsrom for barn. Åpne Prestvegen app'en og se og hør hvor Alf Prøysen fikk inspirasjon til mange av sine sanger og fortellinger. Kafé. 

Se arrangementer på Prøysenhuset og Prestvegen.

Gå på besøk i stua til Snekker Andersen
Innerst i Prøysenhuset står stua til Snekker Andersen. En tur inn hit kan nærmest oppleve som en reise til 50-tallet, når man legger merke til interiør og detaljer. Inspirasjonen til utformingen er hentet fra selveste Prøysenstua og blant annet veggfargen til Snekker Andersen er den samme som familien Prøysen hadde.

Opplev Prøysenuniverset – "Den vesle bygda"
Her kan man oppleve Alf Prøysens univers fra Fantefilms spillefilm, «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul». Kulissene som utgjør bygda fra filmsuksessen er satt opp igjen i et helt nytt bygg og skaper en nyskapende, aktiv ramme for publikumsopplevelser. Når du går inn i «Den vesle bygda» kommer du rett inn på torget, og blir en del av denne eventyrlige Prøysen-fortellingen. La deg begeistre av de flotte husene som ligger tett i tett i den koselige bygda. Ta deg tur innom slakteren, la deg forundre over det enorme utvalget i isenkrambutikken og kjenn duften av nystekt bakst i bakeriet. "Den vesle bygda" er også arena for teaterforestillinger.

Aktivitetsrom
Alf Prøysen beskrev verden slik at både voksne og barn forsto og kjente seg igjen. Den nye utstillingen tar barn på alvor slik Alf Prøysen gjorde det. Utstillingen inneholder fire aktivitetsrom for barn, Tegnerommet, Snekker Andersens verksted, lekerommet og biblioteket. 

Tegnerommet
Alf Prøysen var glad i å tegne og drømte om å bli kunstmaler. I tegnerommet kan barna lage sin egen basar i Brugata 9, og de kan perle, tegne, kle seg ut, skrive brev, lime og klistre. De kan også slipe og male sin egen teskjekjerring i finer eller fargelegge henne som papirdukke med flere stakker. 

Verkstedet
Her finner man alt små snekkere trenger for å lage krakker, båter, fjøler eller akkurat det man har lyst til å lage. Høvelbenkene klare til bruk. De får selvfølgelig lov å ta med seg mesterverkene hjem.

Lekerommet
Her er "buttikk", kjøkkenkrok og sklie. Du kan handle i butikken og lage liksom-mat med både lang- og rund mat. Menyen styrer du selv for voksne er det ikke plass til. 

Den interaktive veggen
Med den interaktive spillveggen, oppstår et møte mellom Alf Prøysens historier og moderne teknologi. Her er det mulig å tegne og male digitalt, eller løse oppgaver inspirert av fortellingene om «Teskjekjerringa» og «Sirkus Mikkelikski»

Alfabetet
Alfabetet inneholder fakta om Prøysen fra A til Å. Det favner det store og det lille, det populistiske og det kuriøse. Her kan man trykke på bokstavene på skjermen for å finne tekster, bilder, filmsnutter og lydklipp! Innholdet bak de store bokstavene er for voksne, og innholdet bak de små bokstavene er tilpasset barn.

Faste programposter (fra september til medio juni):
Torsdager: kl 10.00 trilletur langs Prestvegen, ca kl 11.00 dagens lunsj i prøysenhuset (kr 149), ca 12.00 Trall i Prøysenhuset, koselig babysangstund med Prøysenviser og regler.

Du bestemmer selv om du er med på alt eller deler av programmet. Det er ​plass til sovende barn ute i vognene på verandaen under tak.

Lørdag og søndag (fra september til juni):
Kl 12.00-12.15/12.20 Prøysensanger i Kafé Julie, syng gjerne med!, 13.00-13.20 "Barnetimen" hos Snekker Andersen, 13.30–14.00 Besøk Prøysenstua, Alf Prøysens barndomshjem, 15.00-15.30 "Fra husmannsgutt til folkekjær forfatter", formidling i Den vesle bygda, 15.45–16.15 Besøk Prøysenstua, Alf Prøysens barndomshjem.

Hver søndag: søndagsmiddag i Kafé Julie kl 13.00-16.30

Aktivitetsrommene og utstilling er åpen for lek og læring gjennom hele åpningstiden lørdag og søndag.

"Sommer i Prøysen" arrangeres fra 1/7 – medio august og byr på nære kulturopplevelser, for hele familien. Hver dag arrangeres det familieteater og Barnetimen for de minste. Den vesle bygda er åpen for besøk hele dagen, mens Prøysenstua har kortere åpningstid. Åpne klatreløype og musikalske innslag.

"Jul i Prøysen" i november og desember byr på teaterforestillingene "Snekker Andersen og Julenissen" og "Den vesle bygda som glømte at det var jul", den siste vises også som kinofilm, utendørs julevandring, juleverksted, mm. Hver lørdag og søndag åpnes dørene til et julepyntet Prøysenhus med aktiviteter til glede for store og små.

Arrangementer hos Prøysenhuset og Prestvegen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.