Norsk vegmuseum
Norsk vegmuseum er et av Norges største og tøffeste tekniske museer. Vegen angår alle; Hvordan den er bygd opp, hva som finnes av miljø rundt, og ikke minst maskiner som har vært viktige i anleggsarbeid er en del av det som oppleves her. Det er nesten alltid oppgaver alle kan løse på museet. Hvem klarer finne alle figurene i utstillingene? Hvor har museumsmusene gjemt seg? Museet ligger i et fint skogkledt område. Stor museumspark med fine turmuligheter blant veghistoriske bygninger og anleggsmaskiner. Ta med nistepakka og ha piknik ute. Egne aktiviteter i skolenes vinter- og høstferie.
Hovedbygget viser utstillingen "Tida og vegen". Her får du Norgeshistorie smelta sammen i vegutvikling. Vegene begynte i istiden og går gjennom historien langt inn i fremtiden. Gravemaskinen Brøyt var en revolusjon i anleggsarbeid, og det finnes selvsagt en i utstillingen! "Små biler - store gleder" er en artig lekebilutstilling, med mengder av lekebiler i glassmontere, en 5 meter lang sandkasse og et typisk gutterom fra 1970- tallet. Butikken med bokhandel er spesialisert til veg- og kjøretøyhistorie. I tillegg har den leker og andre spennende varer som alle kan kobles til utstillingene våre.
Integrert i museet er Norsk kjøretøyhistorisk museum (kjøretøymuseet) og Norsk fjellsprengningsmuseum (fjellsprengningsmuseet). Kjøretøymuseet har en unik samling biler og tohjulinger. Alle har norske røtter eller norsk historie. Her kan foreldre og besteforeldre mimre, og sammen med barn og barnebarn oppdage mange "skatter". Hva med en bil med seks hjul, en bil med trekarosseri eller en sykkel i plast? Norske Rariteter er en kortere utstilling som består av 5 helt unike biler, biler det bare finnes ett eksemplar av. En av dem er Pluto.
Om sommeren er fjellsprengningsmuseet åpent. Gå gjennom en 240 meter lang halvmørk og kald tunnel, og lær om hvordan tunneler har blitt laget, om hvordan det har vært å jobbe i tunnel, og se på verktøy og utstyr som har vært brukt. Utenfor står det kjempestore maskiner som har vært brukt til arbeid i bergverk, tunneler og på veger. Også smia fra Høydalsmo vegstasjon er åpen om sommeren. Den ligger i museumsparken, er fra 1938, og innredet med verksted, smie og garasjeplass. Der er det gamle maskiner som startes. Smeden jobber der hele sommeren, og røyk, lyd og lukt forteller om spennende arbeid. Nesten hver dag om sommeren kommer det liv i gamle biler eller maskiner. Midt på dagen kan det komme en eller flere biler, eller den store OK-forgraveren, eller steinknuseren begynner å dure og brumme.
Lysaker Gjestgiveri er kafeen på museet. Den holder åpent hele sommersesongen, og serverer enkle retter. Bygningen sto opprinnelig på Lysaker utenfor Oslo. Den ble tatt ned i 1979 på grunn av utvidelse av E18, og satt opp igjen på museumsområdet i 1992. Rommene er innredet i gammel herskapelig stil.
Se hva som skjer på Norsk vegmuseum: https://www.facebook.com/vegmuseum/events