Norsk Bergverksmuseum og sølvgruvene
Norsk Bergverksmuseum består av museet og Geolaben i Smeltehytta i Kongsberg sentrum, og sølvgruvene i Saggrenda, ca 8 kilometer vekk. Museet inneholder flere utstillinger relatert til sølvgruvene, og Kongsbergs historie. Geolaben har mange morsomme aktiviteter og henvender seg til yngre besøkende. Museumsbutikk.
Se arrangementer på Norsk Bergverksmuseum og sølvgruvene.
Hovedutstillingen i museet er sølv- og mineralsamlingen. Det er verdens største samling av krystallisert sølv, og omfatter 330 steiner (stuffer) med trådsølv og andre mineraler som opptrer i sølvforekomstene i gruvene. Museet gir også et innblikk i gruvedriften gjennom 335 år, og i bergmannens hverdag.
Øvrige utstillinger i museet:
Sølvverksutstillingen med gjenstander knyttet til Sølvverkets 335 år lange historie. Få et innblikk i livet til en gruvearbeider.
Myntverkutstillingen, som viser hvordan mynter ble preget fra 1600-tallet og frem til i dag.
Industrihistorisk utstilling om historien til Kongsberg Våpenfabrikk, kjent for å ha utviklet Kongsberg-colten og Krag-Jørgensen geværet.
Kongsberg skimuseum, som forteller om profilerte skiløpere fra Kongsberg, med Birger Ruud som den mest kjente.
Geolaben, det nyeste tilskuddet i museet, som satser på moderne formidling av naturvitenskap og teknologi til unge mennesker. Periodesystem med 118 ulike mineraler, metaller og figurer. Buldrevegg med klatreruter i forskjellig vanskelighetsgrad, interaktive stasjoner og metallspill!
Ved siden av museet ligger Kongsberg kirke, som er Norges største barokk/rokokkokirke med 2400 sitteplasser. Egen kongelosje og enorme lysekroner fra Nøstetangen glassverk.
Sølvgruvene i Saggrenda kan by på en togtur inn i Kongens gruve og en spennende omvisning 342 meter under overflaten, og 2300 meter inn i fjellet. Aldersgrense er 3 år. På aktivitetsplassen kan barna være med på ulike aktiviteter, som å lete etter sølv eller mineraler. Museumsbutikk og kafé / kro. Det kan lastes ned en app til smarttelefoner, "Sølvgruvene", som har informasjon om det vide naturlandskapet som lå til grunn for, og som har synlige spor etter, gruvedriften.