Nordvegen Historiesenter og Vikinggarden

Avaldsnes er et av Norges viktigste nasjonalhistoriske områder, og Norges eldste kongesete. I Historiesenteret presenterer Harald Hårfagre herskerne på Avaldsnes, både før og etter sin egen tid. Disse, og andre, historier fortelles spennende med bruk av film, lyd, lys, figurer og gjenstander. 

Avaldsnes – Norges eldste kongesete og Rogaland sitt 1000års sted. Den som kontrollerte Karmsundet – Nordvegen – kontrollerte også Norskekysten. Skipstrafikken ble tvunget igjennom det smale Karmsundet som har gitt Norge navn. I Historiesenteret møter du Harald Hårfagre som presenterer deg for herskerne som kontrollerte Norskekysten fra Avaldsnes – både før og etter sin tid.

I senteret får besøkende også innblikk i den magiske verden som folk en gang trodde var virkelig med seidmenn, skjoldmøyer og norrøne guder. Historiene blir formidlet med bruk av virkemidler fra vår egen tid som film, lyd, lys, figurer og gjenstander.

Det meste av Nordvegen Historiesenter befinner seg under jorden. Fra Karmsundet er kun fasaden av glass og betong synlig. Det er av hensyn til middelalderkirken som ligger like ved, og det historiske kulturlandskapet. Olavskirken ble bygget av Håkon Håkonsson i ca 1250 og vigslet til Olav den Hellige. Den har vært et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Olavs grav i Nidaros. Omkring Avaldsnes er det fremdeles kulturminner, sagn og stedsnavn som vitner om pilgrimstrafikken.

I nærheten av senteret ligger Vikinggarden med et langhus innredet som det kunne sett ut i vikingtiden, seks mindre bygg og et naust. Hvert år i juni arrangeres Vikingfestivalen. Her samles vikinginteresserte seg fra hele Europa og mange skue- og opplevelseslystne øvrige besøkende.

Vikingfestivalen:
Vestlandets største vikingfestival arrangerespå Vikinggarden i juni hvert år. For familier, skoler og barnehager. Mellom 1500 og 2000 vikinger fra Norge og Europa gjør vikinggarden til et kikkhull inn i vikingenes hverdag. Formålet med festivalen er å levendegjøre vikingtidens historie og kultur på en barne- og familievennlig måte. Festivalen har et rikholdig program og aktiviteter. Grillene vil være klare til bruk slik at besøkende har muligheten til å ta med egen mat til grilling i åpningstiden til festivalen. Det blir også salg av forskjellig mat, drikke og is.

Arrangementer hos Nordvegen Historiesenter og Vikinggarden

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.