Hvalfangstmuseet i Sandefjord
Museet forteller historien om hvalfangst, fra urbefolkningens fangstmetoder, til utviklingen av hvalfangstindustrien i forrige århundre. Sandefjord var et senter for norsk hvalfangst. Mange utstoppede dyr og fugler fra arktiske strøk, og utstillinger som setter fokus på aktuelle temaer, som forvaltning av hvalen som en av havets ressurser, og miljøkonsekvensene av hvalfangsten.
Se arrangementer på Hvalfangstmuseet i Sandefjord.
Hovedutstillingen er kalt "Vi var ute etter hval". Den fokuserer på temaer innen hvalfangsthistorien som tidligere har vært lite belyst. Som norske oppdagelser og tilstedeværelse i Antarktis, kulturelle møter, menneskeverd, familieliv og kjønnsroller. Museet viser også mange fotografier fra hvalfangerbasene, med hovedvekt på Syd-Georgia i Antarktis. Norske redere og fangstmenn var viktige pådrivere for den moderne hvalfangsten, mange med utgangspunkt i Sandefjord. Store rikdommer ble skapt.
Zoologisk avdeling med blåhvalen i taket, og alle de andre dyrene, er barnas favorittavdeling! Ta med tegneblokk, hval er morsomt å tegne! Fra tid til annen blir tegningene stilt ut i museet. I glassmonterne på galleriet kan besøkende se mange gjenstander forbundet med hvalfangst, blant annet hvalfostre på glass og ulike produkter av hval.
Besøkende kan også oppleve en virtuell omvisning på hvalfangststasjonene Leith Harbour og Grytviken på Syd-Georgia i Antarktis. Stasjonene er skannet fra luften og inn- og utvendig på bakken, og de fremstår dermed detaljerte og naturtro på visningsskjermen. Det er også lagt til bilder, intervjuer og filmer.
Hvalbåten "Southern Actor" ligger på utstikker 2 på havna i Sandefjord, og er åpen for besøk i sommersesongen. Skipet deltok i hvalfangsten i Sydishavet i perioden 1950-1962, og gir et innblikk i vilkårene som hvalfangerne levde under.
Hvalfangtsmuseet er Europas eneste spesialmuseum på området hval og hvalfangsthistorie. På museets hjemmeside er det tilgang til flere filmer på Vimeo, blant annet en rundvisning i museet.