Gammelgruva - Orkla Industrimuseum

Gammelgruva sies å være Norges mest fargerike gruve på grunn av fargespillet som oppstår når lyset treffer fjellsiden i de åpne bruddene. Driften gikk fra dagbrudd til utvinning under bakken, og resulterte i over 800 kilometer med gruveganger. En omvisning i gruven er en reise tilbake i tid og inn i en annen verden.

Malmen i Løkkenfeltet ble funnet i 1652 og gruvene satt i drift i 1654. Gammelgruva er den eldste delen av Løkkengruva, som var årsaken til at lokalsamfunnet Løkken Verk vokste frem. Gruva skulle vise seg å inneholde en av verdens største forekomster av kobberholdig svovelkis. I de første 250 årene var kobberet hovedproduktet, deretter kom en periode hvor man tok ut både kobber og svovel. De siste driftsårene var kobber, sink og sølv salgsproduktene fra gruvene på Løkken. Driften ble innstilt 10. juli 1987.

Orkla Industrimuseum driver Gammelgruva som museumsgruve, og Thamshavnbanen som museumsjernbane. I informasjonssenteret vises gjenstander fra gruvedriften og aktivitetene til dagens ORKLA-konsern. En fotoutstilling viser utbyggingen av Løkken Verk tidlig på 1900-tallet. I Steinparken utenfor gruvene er det innrettet et lite område som viser hvordan steinen i fjellet ble sprengt ut ved fyrsetning, det vil si ved hjelp av ild, og andre forhold ved Løkken Verks geologi.

Museumsbanen "Thamshavnbanen" har start og endestasjon på Løkken Verk og er en naturlig kombinasjon med gruvebesøket.

Arrangementer hos Gammelgruva - Orkla Industrimuseum

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.