Fredrikstad museum og Gamlebyen

Fredrikstad Museum ligger i Tøihuset, som ved åpningen i 1775 var landets største bygning i fotavtrykk. målt på grunnflate. I museet fortelles historien om Gamlebyen på en kreativ og opplevelses måte, blant annet gjennom en - i henhold til museet selv - av verdens første og trolig eneste museumsbar. I utstillingen "Tidslinjen" er det byhistorien, med fokus på menneskene, som som er sentralt.

Se arrangementer på Fredrikstad museum.

Utstillingen "Østfold i krig 1939-45: Operasjon Polar Bear" forteller om angrepet på Østfold i 1940, om oppbyggingen av "Festung Østfold", hverdagslivet i krigsårene og den omfattende flyktningetrafikken under krigen. Utstillingen har stort innslag av avansert digital formidling, som forteller om krigen på en moderne måte og med kunnskap og innlevelse.

Gamlebyen i Fredrikstad er et populært utfartssted, og er på samme tid et nåtidig og historisk område, med butikker, gallerier mm. kombinert med bygninger og andre synlige minnesmerker etter fortidens forsvarsverk. Gamlebyen regnes for å være den best bevarte festningsbyen i Norden. I Barnas Gamleby er det en stor lekeplass, og geiter og høner om sommeren. Rett utenfor Gamlebyen ligger Aktivitetsbyen med blant annet en minigolfbane med miniatyrhus av husene i Gamlebyen.

Gamlebyen var det opprinnelig Fredrikstad, godt beskyttet av Fredrikstad festning. Festningen, anlagt 1663-1666, er fortsatt godt synlig. Forsvarsbygg har laget en løype rundt festningsanlegget med voller, vollgraver, murer og porter, og forbi noen av bygningene inne i byen, 16 severdige steder i alt. Løypekart fås hos Turistkontoret i Gamlebyen. Flere av postene har informasjonstavler med QR koder får nedlastning av informasjon.

For mange familier kan det være nok bare å gå rundt og ta til seg alle inntrykkene fra det som skjer på området, og områdets utforming i seg selv. Det går gratis byferger over Glomma til Gamlebyen.

Arrangementer hos Fredrikstad museum og Gamlebyen

Denne aktiviteten har ingen kommende arrangementer.