3 minutter lesing

Topp 10 barnebøker 2021 - forskjellige favoritter i øst og vest, hvilke titler og hvorfor?

Publisert
21/3/2024

Utlånstoppen for barne- og ungdomsbøker i 2021 for Bergen og Oslo er veldig forskjellig. Man skulle ellers tro at populære bøker var populære over hele landet. Slik er det også, men når det gjelder utlånsstatistikken har bibliotekene innflytelse på populariteten av de forskjellige titlene.

Som mye annen statistikk er utlånsstatistikken derfor kun veiledende!

Bibliotekene har for eksempel innflytelse på hvilke skjønnlitterære bøker som leses i skolene, og hvor mange eksemplarer av hver tittel som er til utlån. Populære titler med lange ventetider risikerer å falle ut av topp 10 listen til fordel for litt mindre populære titler med mange eksemplarer, og som gjerne inngår i undervisningen på skolene. Bibliotekenes innflytelse på hvilke titler som lånes oftest vil naturlig være vanskeligere i Oslo med stor og mangeartet befolkning, enn i mindre byer og på små steder. Det er nok en av forklaringene på at Topp 10 listen i Oslo er mer "mainstream" enn i Bergen.

Hva er så fellesnevneren for de tre mest leste forfatterne i Oslo?

Seriebøker! Seriebøker har syv av titlene på Topp10 listen. Jørn Lier Horst tar en soleklar førsteplass som den mest leste forfatteren med "Detektivbyrå nr 2" bøkene. Serien har tre av de mest utlånte titlene på topp 10 listen i 2020, og fire i 2021, alle utgitt de tre siste årene. På de neste plassene kommer australske Andy Griffiths med to bøker i serien "Gutta i trehuset ......", og amerikanske Jeff Kinney med en bok i serien "En pingles dagbok". Gjengangere fra år til neste!

I Bergen har Jørn Lier Horst én bok på Topp 10 listen over de mest utlånte skjønnlitteraturbøkene for barn, Salamandergåten, utgitt i 2012! Biblioteket skriver på hjemmesiden sin at "de eldste barna leser fortsatt aller mest grafiske romaner som Nordlys og Amuletten, i tillegg til serielitteratur som Gutta i trehuset og En pingles dagbok", men altså, populariteten, eller tilgjengeligheten, er ikke stor nok til å komme med på listen. Det er ingen titler blant de mest utlånte skjønnlitterære bøkene for barn som går igjen på Topp 10 listene i Oslo og Bergen!

Det er imidlertid ingen tvil om at "mainstream" bøkene, som ligger på Topp 10 listen i Oslo, er populære blant barn over hele landet. Det kan man blant annet se på tallene fra den årlige Sommerles kampanjen for 1. - 7. trinn. Aller mest populær i Sommerles 2021 var Andy Griffith med "Gutta i trehuset med 13 etasjer". Den ble lest 30.000 ganger. "Detektivbyrå nr 2" bøkene toppet i 2018 og 2019, og var blant de mest leste i Sommerles i 2020 og 2021 også.

Det er forståelig og sunt at bibliotekene rundt om i landet forsøker å skape bredde i barnas valg av bøker. "Mainstream" bøkene finner alltid fram, det ligger jo i betegnelsen. Blant annet ved hjelp av oss foreldre. Da er det godt å ha noen som interesserer seg for bøker, og som kjenner mange bøker, og som medvirker til å utvide horisonten. Om ikke til oss foreldre, så i alle fall til barna...

Bergen Offentlige Bibliotek: Hva ble mest utlånt i 2021?
Deichman Oslo: Utlånstoppen på Deichman i 2021