5 minutter lesing

Høstferien i Bergen - hva skjer for barn og barnefamilier?

Publisert
21/3/2024

Høstferie - til glede for barna, til fortvilelse for noen foreldre. Det skorter imidlertid ikke på aktivitetstilbud! BarnasNorge.no har gått en tur i Bergenskartet (!) og plukket ut forslag til sentrumsnære familieaktiviteter i høstferien.

Ytterst på Nordnes ligger Akvariet i Bergen, med binavnet Det Nasjonale Akvariet. Og med rette, det er Norges desidert største akvarium, med fisker, reptiler og dyr. I høstferien skjer det noe nytt hver time, se program. I One Ocean Expedition Livesenter er det aktiviteter i forbindelse med Statsraad Lehmkuhls 20 måneder lange jordomseiling.

Legger vi turen fra Akvariet til Fisketorget forbi USF-verftet er det mulig å kick-starte høstferien med to Bajazz-konserter hver av dagene i helgen 8 - 9/10. Søndag er det i tillegg Familiedag med gratis aktiviteter som verksteder, hip hop for 4-6 åringer, LEGO mm.

På ruten fra USF-verftet til Fisketorget kommer vi forbi Escape Hunt Bergen, de holder til i kvartalet på baksiden av Mathallen. Escape Hunt Bergen tilbyr escape-room spillet "Innbruddet i Norges Bank" (aldersgrense 10 år). Her har familien én time på seg til å løse gåter og oppgaver som finnes i rommet man er "innelåst" i, og finne nøkkelen for å slippe ut! De tilbyr også hjemmespill, som lastes ned hjemme, eller spilles via en digital plattform, - barn ned til 8 år kan være med.

I Mathallen på Fisketorget ligger turistinformasjonen i Bergen. Her kan man alltid få gode tips til aktiviteter i feriene! På veien fra Fisketorget og ut langs Vågen på nordøstsiden passerer vi to store "fellesområder": Bryggen og Bergenhus festning.

På Bryggen ligger Schøtstuene - hanseatenes forsamlingsrom. Lørdager og søndager kl 14.00 er det omvisning i stuen og på Bryggen for barnefamilier. Skattejakt og leker i bakgården. Og "Hansaspelet - Kampen mot tiden" - ta med mobiltelefonen og ørepropper og dra på en tidsreise (passer fra 10 år). Finnegården 1A, som rommet Det Hanseatiske Museum, restaureres, og åpnes først i 2026.

Litt videre ligger Escape Bryggen, enda en tilbyder av escape room opplevelser. Ikke bare "innelåst" i et rom, men også som rebusløp i Bergen sentrum med mobiltelefonen som guide. Det er ingen aldersgrense, hele familien kan delta! Vil familien spille i et "riktig" escape room er "Hanseaticus" det letteste spillet. Da kan også barn ned til 10 års alderen ha glede av å være med og løse gåter. "Hanseaticus" kan også spilles i to rom, lag mot lag. Utfordre en annen familie og se hvem som klarer å komme ut av rommet sitt først!

Neste stopp er Bryggens Museum, en avdeling under Bymuseet i Bergen. Museet har flere aktiviteter for barn: tegnekonkurranse, rebus og skattejakt i utstillingen. Ta gjerne med egen blyant! Søndager kl 12.00 er det omvisning, "Barn i middelalderen", for barn i alderen 6-10 år.

Neste store område er Bergenhus festning, som har samme historiske betydning for Bergen som Akershus festning har for Oslo. Rosenkrantztårnet, igjen synlig etter fem års restaurering, byr på smale ganger og bratte trapper. I resepsjonen kan man få en festningsrebus, svarene finnes på uteområdet. Vil dere utforske det store uteområdet enda grundigere kan man få utlevert et kart med en festningsløype samme sted. Lørdagene 8/10 og 15/10 kl 12.00 er det omvisning, "Kongen i tårnet", for barn 6-9 år.

Helt til slutt på turen, på Bontelabo, kommer vi til Urban Zoo, dyrehagen i Bergen. Kom tett på reptiler i den tropiske hagen, mens de minste kanskje synes det er tryggere i hagedyravdelingen! Det er mulighet for å holde/klappe forskjellige dyr/reptiler.

Velger vi ikke å gå rundt hele Vågen men bøyer av ved Fisketorget kommer vi til Strøket sentrum, som består av Torgallmenningen og Lille Lungegårdsvann. Inn fra Torgallmenningen kommer man til Bergens hovedteater, Den Nationale Scene (DNS). I høstferien, 7/10 - 15/10 er det halv pris på alle forestillinger! "Det blåser på månen" er en "original og overraskende forestilling for barn", slik lyder en av anmeldelsene. Flere forestillinger i høstferien, anbefalt fra 7 år. Sjekk ut familiepakken!

Ved Lille Lungegårdsvann ligger KODE, fordelt på flere bygninger, og med flere aktiviteter for barn i høstferien. I KODE 1 er det familieverksted lørdager og søndager kl 11.00-15.00. I oktober er temaet kollografi, trykkplater av forskjellig slags, inspirert av en utstilling som åpner 7/10. Under KODE sorterer Edvard Griegs "Troldhaugen" og Harald Sæveruds "Siljustøl". Begge steder er det familieaktiviteter i høstferien, hhv. 11 - 14/10 og 15 - 16/10.

Fortsetter man på Christies gate som går mellom vannet og Torgallmenningen, ser man snart den store bygningen til Universitetsmuseet i Bergen "oppe i åsen". Når stigningen er unnagjort har man tre store utstillinger å velge mellom: Kulturhistorisk museum, Naturhistorisk museum, eller det bakenforliggende Bergens Sjøfartsmuseum. Naturhistorisk museum nyåpent i 2019 etter seks års oppussing. Museet vant i 2022 en internasjonal pris for utstillingene og måten museet formidler informasjon på. Spennende utstillinger og kunnskap for alle aldre! I Muséhagen, som ligger ca midt mellom de tre museene, er det mange forskjellige trær og vekster, godt merket.

Vitensenteret VilVite er et sted for lek og læring hvor tiden alltid går fort, og hvor også foreldre kan lære noe nytt .... Program hver dag i høstferien. Nevnes skal også AdO Arena, et av Norges største og mest moderne innendørs badeanlegg. Åpent alle dager hverdager kl 06.15 - 21.00, lørdag og søndag kl 10.00-18.00.

De som ønsker natur og uteaktiviteter kan velge mellom Ulriksbanen til toppen av Ulriken, og Fløibanen til Fløyen. En populær aktivitet på Ulriken er zip-linen, som er åpen kl 11.00-17.00 begge helgene i høstferien. På Fløyen er det utendørskino (!) med barnefilm 12/10 og 13/10 kl 18.45. Flere lekeplasser og aktiviteter på Fløyen. Last ned et digitalt svarark og finn 10 poster som er hengt opp langs naturstien på Fløyen. Så synes hele familien det er gøy på tur! En vinnerpremie trekkes hver måned (til 31/12).

Glem heller ikke å sjekke BarnasNorge.no, i menyen Arrangementer, område Bergen, har vi registrert totalt ca 200 arrangementer!