Ferietips

2 minutter lesing

Stolpejakt - spennende aktivitet for hele familien

Publisert
13/7/2024

Stolpejakten er lokale "skattejakter" over hele landet. Den kombinerer helse, læring og moro for hele familien. Jakt stolpene, oppdag nye steder, og vær med i konkurransen om premier.

Bak prosjektet står Foreningen Stolpejakten som, ble stiftet i 2014 med formålet om "å bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest over hele landet". Siden har det tatt av og blitt enormt populært å "jakte" stolper.

5 gode grunner for barnefamilier til å delta i stolpejakten 2024:

  • Aktiv fritid: Stolpejakten er en flott måte for familier å tilbringe tid sammen utendørs, være fysisk aktive og nyte frisk luft. Aktiviteten kombinerer turgåing med spenningsmomenter ved å finne stolpene

  • Oppdagelse av lokalområder: Gjennom Stolpejakten kan familier oppdage nye og spennende steder i sitt eget nærmiljø eller i andre deler av Norge. Lær mer om lokalsamfunnet, naturen og kulturen i området​

  • Gratis moro: Stolpejakten er en gratis aktivitet, noe som gjør den tilgjengelig for alle. Aktiviteten krever kun et (gratis) kart og eventuelt en mobiltelefon for å registrere stolpene​

  • Læring og utvikling: Barna kan lære navigasjonsferdigheter og få en bedre forståelse av kartlesing og orientering. De får også stimulert observasjonsevnen og problemløsningsferdighetene mens de søker etter stolpene i forskjellige omgivelser​

  • Konkurranse og belønning: Desto flere stolper man registrerer, desto større blir vinnersjansen i trekningen om lokale premier. Det kan være motiverende for barna til å fullføre jakten og gi mestringsfølelse når de finner stolpene​

Hvordan deltar barnefamilier i stolpejakten?

Plassering - hvor?

Det er aktører i de enkelte kommunene, som idrettslag, velforeninger, lokallag med flere, som tar initiativ til stolpejakten i sitt område. Stolpejakten er derfor ikke landsdekkende, men listen over stolpejakt-områder er lang, se den HER.

Aktørene setter opp stolper, lager kart, og eventuelt en facebookside. Kartet finnes i to versjoner: elektronisk integrert i Stolpejakt-appen (Google Play eller AppStore) eller som fysisk kartmappe.

Stolpejakten er en sesongaktivitet. De fleste stolpene står ute fra april til november. I noen områder allerede fra mars / april eller til desember.

Deltakelse - hvordan?

Last ned kartet i appen for det området dere vil lete i, eller hent et fysisk kart. Kartbrosjyren får dere gratis hos diverse utsalgssteder og institusjoner. Det varierer imidlertid fra sted til sted. På nettsiden med stolpejakt-områdene er noen områder merket med et facebook-ikon. Åpne facebooksiden for mer info.

Stolpene er plassert etter fire forskjellige vanskelighetsgrader, som også vises i kartet:
Grønn - veldig enkel, kan nås med sykkel og rullestol
Blå - enkel
Røld - medium
Svart - vanskelig

Velg vanskelighetsgraden som passer dere!

Hvordan registrere stolpene?

Deltakerne følger kartet og finner så mange stolper de har lyst til. Registrer hver stolpe ved å skanne QR koden i appen eller registrer stolpens nummer på Stolpejaktens nettside. Begge metoder krever en konto, som opprettes på nettsiden. Kontoen er gratis å opprette og bruke.

Eller merk av stolpene i det fysiske kartet og send det inn.

Vinn premie!

Hver stolpe dere registrerer er med i trekningen om premier fra lokale samarbeidspartnere. Desto flere registrerte stolper desto større vinnersjanse!

For mer informasjon, besøk nettstedet Stolpejakten.