5 minutter lesing

Barnas Oslo - finn sommeropplevelser for barnefamilier på BarnasOslo.no

Publisert
21/3/2024

Hovedstaden Oslo er et eldorado for barnefamilier som søker opplevelser. Se, gjøre, lære, være eller bare nyte - Oslo har attraksjoner, aktiviteter og arrangementer som er spennende for alle. Sommer som vinter!

Gjøre-opplevelser i Oslo for barnefamilier

Lekeland for barna, og trampolineparker for hele familien - aktivt og morsomt på samme tid. Eller er det morsommere i høyden? Klatresentre og buldresentre er det flere av i Oslo, de fleste sentrene tilbyr begge former for klatring. Nybegynnere er velkommen - utfordringer for hele familien. En helt annerledes naturlig høydeopplevelse er Oslos to klatreparker!

De kommunale Oslobadene er spredd over hele byen. Familievennlige svømmeanlegg som er rimelig å bruke. Frognerbadet er et populært friluftsbad om sommeren. Det er flere ridesentre som tilbyr drop-in timer på bane eller korte rideturer, også for nybegynnere. Gokart og zipline er aktiviteter for familier som er ute etter et adrenalinkikk!

I Oslos mange Escape rooms kan familien teste hvordan teamworket fungerer, eller heller konkurrere mot hverandre? En fin avslutning på familiedagen er en sosial aktivitet som bowling eller minigolf.

Les mer om gjøre-opplevelser i Oslo om sommeren for barnefamilier på BarnasNorge.no.

Les mer om gjøre-opplevelser i Oslo om vinteren for barnefamilier på BarnasNorge.no.

Museums-opplevelser i Oslo for barnefamilier

Oslo har mange familievennlige museer innen for kunst, opplevelsessentre, og historie. Barna har både glede og nytte av å utfordres på nye museums-opplevelser, det er i barneårene interesser vises og interesser skapes!

Kunstmuseer

Det nye Nasjonalmuseet, som åpnet i 2022, er en naturlig start for dem som søker et familievennlig kunstmuseum. Foruten mange forskjellige utstillinger er bygningen en opplevelse i seg selv og spennende å utforske.

Astrup-Fearnley museet er fylt med samtidskunst av internasjonale kunstnere som utvider rammene for kunstforståelse.

MUNCH er et av tre signalbygg i Bjørvika og 13 etasjer med opplevelser, først og fremst flere av Edvard Munchs mest kjente verk.

Vigelandsmuseet har flere skulpturer og forteller i tillegg historien om hvordan skulpturene i Frognerparken ble til. Kunstnernes Hus er like mye et viktig kultursted som også viser samtidskunst og fremmer kunstnernes arbeid.

Les mer om disse og flere familievennlige kunstmuseer i Oslo.

Opplevelsessentre

Norsk Teknisk Museum er 4 etasjer med opplevelser og læring gjennom lek for hele familien. Oslo Vitensenter fyller en av etasjene, på den kan besøkende utforske, og eksperimentere med, naturvitenskap. Museet er Norges nasjonalmuseum for teknologi og vitenskap.

I Popsenteret kan besøkende bli kjent med norsk populærmusikk gjennom 100 år. Senteret har stort fokus på barna og barnefamilier, og mange morsomme aktiviteter. En av barnas favoritter!

Nobelprisen for fred utdeles i Norge og på Nobels fredssenter er det flere utstillinger med fokus på prisen spesielt og fred i verden generelt. En fin anledning til å lytte til, og snakke med, barna om krig og fred.

Sentralt i Oslo ligger Paradox Museum, et annerledes museum som tvinger besøkende til å tenke utenfor boksen. Er det du ser det du tror du ser?

Les mer om disse og flere familievennlige opplevelsessentre i Oslo.

(Andre opplevelsessentre i Oslo er Kreftforeningens Vitensenter, Oslo Reptilpark og Det Internasjonale Barnekunstmuseet. Flere?)

Historiske museer

Helt øverst på listen kommer Historisk museum, en skattkiste med Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og fram til nyere tid. I påvente av nytt Vikingtidsmuseum (2026) er det også utstilt imponerende gjenstander fra vikingtiden.

Norsk maritim historie er samlet på Bygdøy med hele tre museer. FRAM-museet og Kon-Tiki museet er ekspedisjonsmuseer, mens Norsk Maritimt Museum tar for seg norsk sjøfartshistorie fra tidligst tider til nåtid. Spennende museer for hel familien.

Litt lenger inn på Bygdøy ligger Norsk Folkemuseum, et av Europas største og eldste friluftsmuseer. Samlingene dekker et stort naturområde med eksempler på bebyggelse fra hele landet, fra land og by, i tidsrommet 1500 og fram til i dag.

Naturhistorisk museum på Tøyen, med zoologiske og geologiske utstillinger i hver sin bygning, og et klimahus. Et familievennlig 3-i-1 museum, og en stor botanisk hage som bonus. I hagen er det to store veksthus med blant annet tropiske planter.

Byhistorien fortelles på Oslo Bymuseum i vakre og storslagne Frognerparken. Det er gamle Frogner hovedgård som danner rammen om museet.

Les mer om disse og flere familievennlige historiske museer i Oslo.

(Andre museer Akershus festning / Akershus Slottskirke, Nordisk Bibelmuseum, Oslo Skolemuseum, Sporveismuseet, Skimuseet, Interkulturelt museum, Arbeidermuseet)

Naturbyen Oslo - se- og nyt- opplevelser for hele familien

T-bane eller buss, veien er kort fra sjø til natur I Oslo. Øyhopping i Oslofjorden med Ruters ferger er en fin måte å oppleve indre Oslofjord på. Gå tur i historiske spor på Hovedøya!

Om sommeren går det ferge fra Rådhusplassen til Bygdøy. Gå Norgesrunden (rebusløp) på Norsk Folkemuseum, kyststien på Bygdøy, eller besøk Bygdøy Kongsgård. Ta turen rundt Sognsvann, gå langs Akerselva eller Alnaelva, eller besøk en av sportsstuene rundt byen som er lett tilgjengelige med T-bane og kort spasertur.

Det er flere kommunale besøksgårder med dyr som er et naturlig utfluktsmål. Gratis og med enkelt utsalg og aktiviteter mange helger. De minste barna er kanskje fornøyd med å leke og være sammen med familien. Det er mange tilrettelagte lekeparker i Oslo - og de er gratis!

Stovnertårnet og Roseslottet er to helt unike installasjoner - bør oppleves!

Egen nyhetsartikkel - dynamisk kalender

Kultur-opplevelser i Oslo for barnefamilier

Deichmans gratis arrangementer for barn og barnefamilier på hovedbiblioteket i Bjørvika og filialene i O har arrangementer for barn og barnefamilier de fleste lørdager. I skolenes sommerferie har noen av bibliotekene redusert aktivitet, mens andre har utvidet tilbud, også på ukedagene.

Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika har barneomvisning hver lørdag, og hver dag i sommerferien. Det samme gjelder Norges nasjonale teater, Nationaltheatret. I løpet av året er det flere familiekonserter i operaen og i Oslo Konserthus.

Nationaltheatret har flere barne- og familieforestillinger i løpt av året, så vel på hovedscenen i sentrum som på Rommen Scene. Det gjelder også Oslo Nye Teaters tre scener: Hovedscenen, Centralteatret og Trikkestallen på Torshov.

alle dager om sommeren, og flere familiekonserter. Se flere omvisninger for barnefamilier i Oslo. Langs havnefronten litt lenger mot Astrup Fearnleyøst troner MUNCH, museet som fasinerer små som store.

Lenger inn fra havnen ligger Naturhistorisk museum er Norges største innen for sitt område, det er et 3-i-1 museum, og en stor botanisk hage som bonus. Familievennlig!

Barnas Cinematek viser utvalgte filmer hver helg, det er familieforestillinger på dukketeatre og scener fra høsten og frem til sommeren på de faste teatrene, og sommerforestillinger, blant annet i teltet i Frognerparken. Se forestillingsoversikten for Oslo.

Historisk museum og det nye Vikingtidsmuseet (åpner i 2026) byr på spennende kulturhistorie, også for barn!

Eller hva med en guidet vandring i Oslo by, eller spøkelsesvandring på Akerhus festning?

Les mer om kulturopplevelser i Oslo på BarnasNorge.no.

Se kalenderen for kommende arrangementer for barn og barnefamilier i Oslo!