3 minutter lesing

9 familievennlige aktiviteter i og ved Lillehammer

Publisert
22/4/2024

Lillehammer er et lite gullegg når det gjelder familievennlige aktiviteter, foruten at det er en hyggelig by. Gå gjennom Storgata, se på de karakteristiske husene langs gata, de mange butikkene, og stopp på et av flere bakerier eller spisesteder. Og aktiviteter?

Sentralt og nærme sentrum ligger Lillehammer Kunstmuseum, friluftsmuseet Maihaugen, og Lysgårdsbakkene hoppanlegg, som ble oppført til de olympiske vinterlekene på Lillehammer i 1994.

I hoppanlegget kan dere ta stolheisen (fra 4. juni) til toppen av den største bakken, eller hele året velge de 936 trappetrinnene til toppen. Da kan dere også teste dere i aktivitetsløypa "Challenge936" der dere bruker smarttelefonen til å skanne QR-koder for å åpne utfordringene. Perfekt for familier! Under sletta på bakken er det et eventyrhulrom, litt skummelt...

Maihaugen byr på et stort friluftsmuseum med bygninger fra mange århundreder, helt opp til våre dager, med dronning Sonjas barndomshjem som eksempel på 1930-tallets byggestil. Det er flere museer i museet, blant annet Norges Olympiske Museum, utstillinger, aktiviteter for barn, lekeplass og lekestuer, skogsti og flere spisesteder. Her går det fort en dag!

Lillehammer Kunstmuseum ligger midt i sentrum, på Stortorget. For barna er det tegneoppgaver og aktivitetshefte alle dager. Arkitektonisk har museet en unik del som ligner på en eske pakket inn i aluminiumsfolie, og en særegen front, mens barna fasineres av museets kunsthage med rennende vann.

Nord for Lillehammer finner vi et knippe aktiviteter: Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane, Norsk Vegmuseum, Hunderfossen Eventyrpark og Hunderfossen Høydepark, Barnas Gård og Lilleputhammer.

I bob- og akebanen kan man om sommeren suse nedover i en hjulbob i 100 km/t - trenger vi si mer? Fart og spenning med maksimum 3 passasjerer - og en autorisert pilot, ingen fare! Aldersgrense 10 år med foresatte, 12 år uten.

Norsk Vegmuseum er et av Norges største og tøffeste tekniske museer. Det er nesten alltid oppgaver alle kan løse på museet. Hvem klarer finne alle figurene i utstillingene? Hvor har museumsmusene gjemt seg? Museet ligger i et fint skogkledt område. Stor museumspark med fine turmuligheter blant veghistoriske bygninger og anleggsmaskiner. Ta med nistepakka og ha piknik ute!

Hunderfossen Eventyrpark er inndelt i alderstilpassede områder med over 60 attraksjoner/ aktiviteter om sommeren. Et gjennomgående tema er norske eventyr, derfor Eventyrparken. Her kan de aller minste, og nok også de aller eldste (?), finne nok av aktiviteter å more seg med - og over! Innerst i parken er et bassengområde. Beregn en hel dag i parken!

Hunderfossen Høydepark har åpent i helgene fra kl 12 før og etter skoleferien, og alle dager i skoleferien. Her er det utfordringer for alle fra og med 6 år. Adgang fra Eventyrparken mot tilleggsbillett. Aktiviteten er veldig populær, og det er begrenset antall plasser, så meld på til Bergans-butikken umiddelbart etter ankomst Eventyrparken.

Barnas Gård Hunderfossen (åpner 11. juni) er nærmeste nabo til Eventyrparken med over 20 dyreslag som gjerne vil koses med, og mates. Det er også forskjellige slags fugler, som gås, ender, fasaner og påfugler, og undulater. Klatreløype og kaninkosepark.

Lilleputhammer er en familiepark spesielt tilrettelagt for barn i alderen 0-8 år. Sentralt i parken er en miniatyr-modell av Storgata i Lillehammer anno 1930-tallet, bygd i målestokk 1:4. Tog, biler, båter, karusell, pariserhjul, berg- og dalbane, klatretårn, hinderløp mm ute, og tegne, bygge, leke, lese, se kino mm inne. Voksne oppfordres til tålmodighet ...

En ekstra opplevelse er det å se den lave vannstanden i Mjøsa og Gudbranddalslågen, elva som renner ut i Mjøsa. Det var en snøfattig vinter i Øst-Norge 2021-2022, så mengden vann fra snøsmeltingen i Jotunheimen og andre tilsigsområder var liten i forhold til et normalår. Lite regn har også bidratt til langt under normal vannstand. Mjøsas "hvite svane", hjuldamperen Skibladner, som også kjører til og fra Lillehammer, kommer foreløpig ikke ut av vinterhuset sitt i Gjøvik på grunn av lav vannstand. Sesongoppstarten er derfor utsatt inntil videre.