2 minutter lesing

5 gratis helgeaktiviteter i Bergen for barnefamilier

Publisert
24/5/2024

Bergen har mye å by på for familier, men gratisaktivitetene kommer lett i markedsførings-skyggen til nye utstillinger, konserter, søte pingviner på Akvariet eller bølger i svømmehallen. Gratisaktiviteter er dessuten ofte rettet mot barnekultur, og det synes kanskje noen av oss voksne virker litt "treigt", men det gjelder ikke nødvendigvis barna våre!

Litteraturhuset i Bergen har "Lillelørdag" litteraturkafé kl 11.00-15.00 på lørdager. Kafeen tilbyr "... laurdagsgraut, teiknesaker og høgtlesing frå eit stort utval av dei beste barnebøkene. Det blir morosame, triste og spennande forteljingar ..." (Ikke helt gratis, kr 30 pr person inkludert grøt og saft). Et par lørdager i måneden er det tilleggsprogram kl 12.00-13.00 med skoleferiespesial, eventyr fra andre land, forfattermøte eller annet. Det er helt gratis, men krever i motsetning til "Lillelørdag" påmelding.

Barnas kulturhus for barnefamilier tilbyr hver lørdag kl 13.00-16.00 et program for familier med barn i alderen 3-12 år. Det starter med en forestilling kl 13.00, etterfulgt av ulike verksteder kl 13.45-16.00. Det er som regel tre verksteder med forskjellige temaer og for forskjellige aldre. Det er også mulig kun å melde seg på verkstedene, men da kl 14.30-16.00. Gratis, men man må hente ut billetter på forhånd, de legges ut 7-12 dager før. Populært!

Åpne idrettshaller for barnefamilier er et tilbud i regi av etat for idrett i Bergen kommune. 16 idrettshaller spredt over hele kommunen er åpne på søndager kl 10.00-13.00 for primært barn i alderen 4 år og eldre. Det blir satt frem diverse aktivitetsutstyr som løperhjul, baller, trehjulssykler, hoppematte og annet småutstyr. Alle må ha sokker eller turnsokker på. Etat for idrett legger ut info om åpent hall på sin facebookside.

Følgende haller er med: Landåshallen, Fyllingsdalen idrettshall, Kaland idrettshall, Vikinghallen (lørdag 12.00-16.00 søndag.12.00-16.00), Frøyahallen, Flaktveithallen, Stemmemyren idrettshall, Olsvikhallen, Vitalitetssenteret (også åpent lørdag 13.00-16.00), Ny-Krohnborg idrettshall, Sandslihallen, Lonehallen, Bjarghallen, Åstveithallen, Slåtthaughallen og Åstveithallen.

Barnelørdager i bydelene er et kulturtilbud til barnefamilier, med forestillinger og konserter på skiftende spillesteder i kommunen gjennom våren og høsten. Barnas kulturhus er et av spillestedene, de øvrige er Ulriken bydelssenter, Ny-Krohnborg kultursenter, Åsane kulturhus, Ytrebygda kultursenter, Arna industrihus, Magneten kunstkollektiv, Vannkanten - Kultursalen, Fana kulturhus, Ådnahall kulturverksted, og Damsgård skole. Barnelørdagen har også sin egen facebookside med de siste oppdateringene. Gratisbilletter må hentes ut på forhånd, legges ut 7-12 dager før. Populært!

Bergen Offentlige bibliotek, og et eller flere av de åtte områdebibliotekene, har populære arrangementer for barn og barnefamilier hver eneste helg. Familielørdager og familiesøndager med forskjellige tilbud fra helg til helg er noen av overskriftene man finner i arrangementskalenderen, foruten barnekino på Hovedbiblioteket kl 12.00 hver lørdag. Og, barn er nysgjerrige, de kikker i bøker, leser blader, sitter på PC'en, spiller på spillemaskiner - bibliotekene besøkes alt for sjeldent av alt for mange!

En annen god ting med tilbudene ovenfor er at barn er sammen med andre barn, og involveres i det som skjer, enten det er en fortelling, et verksted, en idrettshall, eller en forestilling. Mer "komplisert" trenger det ikke være for at barna synes det er fem stjerners moro ....!